RADAR EMPRESARIAL

S’alenteix el ritme de creació d’empreses a les Balears

A les Illes varen sorgir 334 empreses el febrer, un 11,4% menys

El ritme en la creació d’empreses a les Illes Balears s’ha alentit. Així ho indiquen les xifres que aquest divendres va fer públiques l’Institut Nacional d’Estadística (INE), les quals manifesten que, en comparació amb l’any passat, s’han creat menys societat mercantils. Així, a les Illes varen sorgir 334 empreses el febrer, registre que suposa un descens de l’11,4% respecte del mateix mes de l’any passat. De totes maneres, s’ha de destacar que el ritme de dissolució de societats mercantils també ha afluixat: el febrer es varen disoldre un total de 83 empreses, un 13,5% menys que el febrer del 2016.

És una dinàmica que es reprodueix a la resta de l’Estat, ja que la creació d’empreses ha baixat a totes les comunitats autonòmes menys a una. L’únic territori que ha vist com puja la creació d’empreses respecte del febrer de l’any passat és Navarra.

En comparació amb la resta de territoris de l’Estat, les Balears són l’onzena comunitat on més ha baixat la creació d’empreses. On s’ha reduït més la generació de societats mercantils és a l’Aragó, on han vist una reducció del 43,3% respecte del mes de febrer de l’any passat. El segueixen la Rioja, amb un descens del 33,3%, i Astúries, amb una baixada del 32,1%.

Quant a la dissolució d’empreses, les Balears són la cinquena comunitat on més ha caigut, i a més hi ha vuit comunitats on al febrer han desaparegut més empreses que l’any passat.

En el conjunt d’Espanya, el nombre d’empreses creades al febrer va assolir les 8.847, un 14,9% menys que el mateix mes de 2016, amb la qual cosa aquest indicador encadena cinc mesos consecutius de descensos.

Aquest mes varen tancar 2.247 empreses, un 2% més que un any abans. D’aquestes, el 79,9% ho va fer voluntàriament; el 8,6 %, per fusió, i l’11,5% restant, per altres causes. En la constitució d’empreses, el capital usat va superar els 556 milions, amb un augment del 18,6%. El capital mitjà subscrit (62.952 euros) es va incrementar un 39,4 %.

D’altra banda, al febrer varen ampliar capital 3.133 societats mercantils, un 9,5% menys que el mateix mes de 2016.

Per activitat econòmica, el 22% de les societats mercantils creades al febrer va ser en comerç i el 14,5%, en construcció.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF