Publicitat
Publicitat

Ruth Mateu beneficià de manera arbitrària Garau, segons la Fiscalia

L'exconsellera "va eludir la legalitat i els principis de publicitat i concurrència"

Segons la Fiscalia Anticorrupció, l'exconsellera de Transparència, Cultura i Esport Ruth Mateu “afavorí de manera arbitrària” l'empresari Jaume Garau –excoordinador de la campanya electoral de MÉS–  a través de l'adjudicació directa de dos contractes menors i una despesa menor, "eludint la legalitat administrativa i els principis de publicitat i concurrència". Així consta en la querella que el ministeri públic ha interposat –i el jutge ha admès a tràmit– contra els mateixos Mateu i Garau, el director general de Cultura, Jaume Gomila, i l'exdirector de l'Institut d'Estudis Baleàrics Josep Ramon Cerdà, tots ells exalts càrrecs de l'esmentada Conselleria. La querella també es dirigeix contra l'encara director de l'Agència Balear de Turisme, Pere Muñoz, qui ja ha anunciat la seva dimissió.

En el cas de la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports, l'objecte de les investigacions policials, en les quals es basen els fiscals, són tres contractes –dos de menors i una despesa menor– que tenien per objecte una mateixa prestació de serveis i constituïen una unitat operativa i funcional, per la qual cosa “havien d'haver estat objecte d'un sol contracte de serveis, i atenent a l'import global dels serveis prestats –45.955 euros, IVA inclòs–, no hi tenia cabuda l'adjudicació directa mitjançant contractació menor. Aquests contractes exigien la publicitat i concurrència d'una contractació oberta o negociada sense publicitat.

Pel que fa a l'ATB, organisme adscrit a la Vicepresidència del Govern i a la Conselleria de Turisme, l'escrit de la Fiscalia al·ludeix, a més del contracte menor de més de 17.600 euros per realitzar un baròmetre turístic, a un altre que es va iniciar el 17 de maig del 2016, l'objecte del qual era "dissenyar un estudi de satisfacció dels turistes que visiten les Illes Balears", que finalment va ser adjudicat a l'empresa MTR. Segons la Fiscalia, aquesta companyia també estaria relacionada amb Garau, extrem que neguen des del l'Executiu. L'escrit dels fiscals assenyala que “Garau es va beneficiar econòmicament, a través de Regio Plus Consulting SL, mitjançant l'adjudicació directa d'una contractació menor que hauria d'haver estat sotmesa als principis de publicitat i concurrència en haver-se infringit la normativa administrativa i va influir de manera suficient perquè fos convidada al negociat sense publicitat MTR el treball de la qual era necessari perquè Jaume Garau pogués desenvolupar el seu”.

Des de l'ATB sempre s'ha explicat que es va decidir fer un baròmetre de turisme de les Illes Balears i que per dur-lo a terme es necessitava primer una empresa que assenyalàs com aconseguir l’objectiu, quantes enquestes s'havien de fer o a qui havien d’enquestar (nacionalitats, edats, franges econòmiques). Aleshores se'n va demanar pressupost a cinc empreses i va guanyar, després de tots els informes tècnics pertinents, Regio Plus, SL (empresa de la qual Jaume Garau és soci) per un import de 17.600€. Posteriorment, segons ha pogut saber aquest diari, es va fer un procediment negociat en el qual es varen convidar cinc empreses. El procediment va quedar desert perquè els requisits eren molt exigents i es va a tornar a fer un procediment negociat convidant-hi sis empreses. Va guanyar la que va presentar millor preu (58.000€), More Than Research, SL, una empresa en la qual Garau no participa.
 
El cas contractes va esclatar a final del març passat i va derivar en la dimissió de Ruth Mateu i bona part del seu equip.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF