VINYÒVOL
Balears 08/07/2017

La vie en rose

Aquest pròxim dissabte, 15 de juliol, es durà a terme a Portocolom la II Fira del vi de l’estiu, organitzada per la DO Pla i Llevant

Andreu Majoral
4 min
La vie en rose Vi recomanat Rosat de Llàgrima Celler Mas Comtal (Penedès)

EnòlegAquest pròxim dissabte, 15 de juliol, es durà a terme a Portocolom la II Fira del vi de l’estiu, organitzada per la DO Pla i Llevant. És una petita mostra dels vins més refrescants dels cellers de la comarca, que no solen necessitar gaire promoció ni publicitat, ja que es compren i beuen amb una rapidesa supersònica. Tant és així, que segurament hi haurà més d’un celler que no durà alguns dels seus blancs i rosats joves perquè els deu tenir esgotats. La idea inicial era fer una passejada amb els vins rosats pel port de Portocolom, tastar-los mentre el sol estiuenc es pon, però la realitat de les vendes d’aquest tipus de vi provocà l’ampliació de l’oferta amb els blancs i els negres més frescos de cada elaborador.

Fa un bon grapat d’anys, el vi rosat era considerat una beguda de segona o de tercera categoria. Encara recordo quan molta gent en malparlava dient que no era ni blanc ni negre, que era un vi per a gent a qui no agrada el vi, i no continuaré amb més tòpics de l’època per no ferir sensibilitats. Allò cert és que des de fa uns 15 anys n’ha anat augmentant la producció i el consum; a poc a poc, sense fer gaire renou, s’ha col·locat en una posició important, fins i tot en alguna zona ha passat de ser un vi minoritari a assolir el lideratge. Un cas ben interessant i del qual parlarem més endavant és l’illa d’Eivissa. Els motius per a aquest increment són ben diversos. Un primer aspecte fonamental és l’augment de qualitat dels rosats que es comercialitzen. Abans, molts cellers els tractaven com a subproductes del vi negre i, per tant, se solien elaborar amb raïms negres de baixa qualitat i es feien elaboracions no gaire acurades. Això ha canviat: molts cellers i enòlegs hi posen els cinc sentits i ho podeu notar cada vegada que en destapeu una botella. Un altre aspecte, que a casa nostra influeix molt, és que el moment de l’any que més ens agrada beure rosats és durant l’estiu; necessitem begudes més lleugeres, amb aromes i gusts afruitats, que ens refresquin la gola, ens aportin un cert alleujament i que maridin amb els plats de temporada com amanides, trempó, sopes fredes, tombet i molta fruita. A tot això, hi hem d’afegir que durant aquesta època tenim una allau espectacular de visitants que demanen aquest tipus de vi i provoca que a finals d’estiu els vins rosats, i també els blancs joves, quedin exhaurits de les geleres dels restaurants. En els rosats, ha arribat la moda del color pell de ceba, rosats de color ataronjats molt pàl·lids, a imitació dels vins de la Provença, que gaudeixen d’una gran fama i dels quals molts dels nostres visitants són entusiastes devots. Molts distribuïdors de les Illes demanen aquesta casta de vins, ja que, en paraules textuals, “el tens tot venut”.

Si miram les dades, podem observar que, segons l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi, des de l’any 2002 el consum d’aquest tipus de vi ha augmentat un 20% a escala mundial, amb dades tan espectaculars com un augment del 750% en el mercat escandinau i del 250% en el mercat britànic. Si ens acostem a casa nostra, també descobrim dades ben singulars. El cas més increïble és el de l’illa d’Eivissa; segons les dades de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, el 2005 es varen comercialitzar 5.000 litres de rosat, enfront dels 82.950 litres de negre; onze anys més tard, el vi més elaborat i comercialitzat a l’illa és el rosat, amb 64.735 litres, enfront dels 38.440 litres del negre. Això significa que la major part del raïm negre que es verema serveix per elaborar el vi rosat, que s’ha convertit en el principal producte dels cellers de la zona i representa el 47% respecte del 28% de negre i el 25% de blanc. Aquest és un clar exemple de la influència del turisme al nostre sector. A les altres illes, excepte a Formentera, que es manté igual durant aquests deu anys, la tendència també és a l’alça, encara que no arriba al cas d’Eivissa. A Menorca s’ha passat de 1.720 litres el 2005 als 15.929 de l’any passat. És cert que durant aquests anys han aparegut nous cellers i, per tant, s’ha incrementat per les noves plantacions, però el rosat ja representa el 12,8% del vi elaborat. A Mallorca ha succeït una cosa similar: nous projectes en marxa que han fet augmentar la producció i, entre les dues denominacions d’origen i el vi de la terra de Mallorca, es comercialitzen 619.364 litres de rosat, un 45,28% més que el 2010 i un 33,28% més que l’anyada anterior.

Vi recomanat Rosat de Llàgrima

Celler Mas Comtal (Penedès)

Si parlam de la revolució dels rosats, hem de recomanar un dels pioners i que s’ha convertit en un gran clàssic: el Rosat de Llàgrima de Mas Comtal. Albert Milà i el seu germà i enòleg Joan Milà foren, pels volts dels anys 90, els responsables d’innovar amb aquest tipus de vi i elaborar un rosat d’una gran qualitat. Podríem dir que sacsejaren el sector amb un vi d’un intens color vermell cirera amb unes agradables aromes de fruites vermelles que ens deixa frescor i amplitud en boca. Mas Comtal és un petit celler del Penedès marcat per una trajectòria d’èxits, d’experimentació, d’innovació sense perdre de vista l’entorn tradicional del Penedès. La mort de Joan Milà fou un cop molt fort, però un dels seus joves deixebles, Miquel Medall, és l’actual enòleg i segueix amb la màxima de fer productes de gran qualitat.

stats