Publicitat
Publicitat

DRET A DECIDIR

‘Repensar el estado’, la visió dels geògrafs del conflicte territorial

El debat territorial que s’ha originat a l’estat espanyol arran del procés català incorpora sovint paràmetres “que cal enriquir i matisar”, segons els geògrafs. Ahir, a la UIB, dos dels editors del llibre Repensar el Estado. Crisis económica, conflictos territoriales e identidades políticas en España reivindicaren que “les categories que es fan servir en el debat actual, molt polititzat, són molt reductives, i és necessari aportar més elements”, assegurà el doctor Oriol Nel·lo, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Nel·lo, editor del llibre juntament amb Rubén C. Lois i Josefina Gómez Mendoza, va explicar que les aportacions dels geògrafs al debat són fonamentals, “ja que els que estudiam el territori hem de dir-hi la nostra”.

En aquest sentit, el llibre planteja anàlisis diferents des de la perspectiva dels recursos o les infraestructures. “De qui és l’aigua de l’Ebre o qui i com assegura la gestió del paisatge de la serra de Tramuntana són algunes de les preguntes que ens hem de fer”, afirmà Nel·lo, qui va insistir que “no hi ha res pitjor que tenir por de debatre. Ara mateix hi ha un debat territorial profund, i els polítics han d’incorporar les veus i les visions més àmplies possibles”, sentencià.