URBANISME
Balears 05/11/2016

Repensar Palma des del feminisme

Col·lectiu Punt 6 orienta tècnics de Cort per revisar el PGOU

M. Terrasa
2 min
Adriana Ciocoletto, al fons de la imatge, va explicar ahir el treball de Col·lectiu Punt 6 al centre Flassaders.

PalmaEls ajuntaments del canvi són els que més interès mostren per incorporar l’urbanisme feminista, sobretot als plans de rehabilitació de pobles i ciutats. L’Ajuntament de Palma ha estat una de les institucions públiques que ha sol·licitat els serveis del Col·lectiu Punt 6 per donar formació als tècnics d’Urbanisme amb vista a la revisió del seu pla general.

L’arquitecta Adriana Ciocoletto va ser l’encarregada d’impartir la formació als tècnics de Cort durant les ‘Jornades sobre ciutat i vida quotidiana, urbanisme amb perspectiva de gènere’. Com ella mateixa va explicar, es tracta de proposar un canvi, passar de l’urbanisme basat en el sistema capitalista i patriarcal a un model feminista, que posa les persones en el centre de les decisions urbanes.

Espais públics segurs per a tothom, accessibles, ben il·luminats, connectats per diferents vies i amb equipaments adients són algunes de les característiques d’aquest urbanisme feminista. “És un model de ciutat pensat des de la perspectiva de gènere i des de l’experiència de les dones que beneficia tota la població”, resumeix Ciocoletto.

Col·lectiu Punt 6 és una cooperativa d’arquitectes, sociòlogues i urbanistes amb seu a Catalunya i que atén les peticions de diverses entitats i ajuntaments, principalment a través de les regidories d’Igualtat. En el cas de Palma, la petició de formació va arribar des de l’àrea que dirigeix Antoni Noguera, tinent de batle de Model de Ciutat. De fet, Noguera va assistir a part de les jornades.

Aquests dos dies de formació per als tècnics de Cort no ha estat l’única ocasió en què aquesta cooperativa ha treballat a Mallorca. Aquest any, Dones de Llevant i l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor van sol·licitar el seu assessorament per poder plantejar al·legacions al pla general que l’Ajuntament manacorí estava redactant. Recórrer la ciutat, els denominats tallers de vida quotidiana, i entrevistes amb diferents entitats socials van servir per fer un diagnòstic de les necessitats de Manacor.

La col·laboració es va traduir en 67 propostes, que ja es van presentar el 19 de setembre per tal que fossin considerades en el PGOU de la ciutat.

stats