MEMÒRIA HISTÒRICA
Balears 01/09/2017

Recuperar espais per honorar les víctimes

El Govern i la Generalitat de Catalunya uneixen esforços amb un projecte a les fosses del Llevant mallorquí

Clara Fontanet
2 min
Al cementeri de Son Coletes, a Manacor, hi ha una de les fosses que es vol dignificar.

PalmaLes Balears i Catalunya treballaran conjuntament per honorar els espais del Llevant mallorquí on hi ha víctimes de la Guerra Civil. El Consell de Govern ha autoritzat la Conselleria de Cultura, Participació i Esports a establir acords amb el Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat de Catalunya per tal de “dignificar els espais on hi ha víctimes de la Guerra Civil”.

El desembarcament de Bayo, també conegut com la ‘reconquesta de Mallorca’, tingué lloc entre el 16 d’agost i el 4 de setembre de 1936. Aquest fet va constituir l’únic front de guerra real als municipis de Manacor i Sant Llorenç del Cardassar. Com a conseqüència d’aquesta lluita, hi ha documentades almenys quatre fosses que contenen restes de persones mortes al camp de batalla a causa de la cruel repressió que s’hi va exercir.

Es tracta de les fosses del Riuet de Portocristo, la de les Coves Blanques, la de la platja de Portocristo, la del cementeri de Son Coletes (dins el cementeri actual de Manacor) i la de la platja de sa Coma, al municipi de Sant Llorenç del Cardassar.

L’objectiu

Atès que una part important dels cossos que hi ha a les fosses esmentades són de milicians catalans, el Govern de les Illes Balears i la Generalitat de Catalunya han decidit subscriure un protocol en matèria de memòria democràtica amb l’objectiu d’establir punts de col·laboració per tal de reconèixer aquestes víctimes. El protocol manifesta la voluntat d’ambdues administracions de col·laborar per dur a terme un conjunt d’actuacions a les fosses esmentades que contribueixin a la reparació, la dignificació i el reconeixement de les persones tant de les Illes Balears com de Catalunya, com també d’altres indrets, que perderen la vida arran del desembarcament de les tropes republicanes del capità Alberto Bayo. Per tal de contribuir a la reparació, dignificació i el reconeixement de les persones que moriren en aquest període històric provocat, en bona part, per un cop d’estat feixista, es faran accions per preservar, senyalitzar i contextualitzar aquestes fosses amb seriositat i rigor per tal de convertir-les en espais de memòria i reflexió. Així mateix, un altre dels objectius és dur a terme accions per divulgar els fets i les circumstàncies històriques en què es produïren, com també els resultats dels estudis dels especialistes en la matèria.

Altres projectes

Paral·lelament i de manera altruista, el projecte titulat ‘Espais de la batalla de Mallorca 2017-2022’, encapçalat per Gonzalo Berger i Manuel Aguilera s’ha proposat realitzar un estudi de camp per donar una nova perspectiva sobre el desembarcament de Bayo. Es tracta d’un grup de recerca transversal format per historiadors, arqueòlegs i periodistes d’arreu dels Païssos Catalans que pretenen contribuir a recuperar la memòria d’uns fets transcendentals en la crònica de l’Europa del segle XX. Es tracta d’un projecte altruista i novedós iniciat aquest estiu i que consisteix a realitzar prospeccions dirigides a la cerca de jaciments arqueològics on es troben concentracions de restes d’activitat humana, constituïdes per la presència d’artefactes, elements estructurals, sòls d’ocupació i altres anomalies. Un pic acabada aquesta primera fase, es pretén realitzar una excavació arqueològica per intentar trobar vestigis que ens confirmin i aportin més dades d’un dels fets històrics més foscos de la Guerra Civil.

stats