INCENDI SERRA DE TRAMUNTANA
Balears 15/10/2013

Recuperar la Serra pot costar 4,5 milions

El Col·legi d'Enginyers Forestals creu que el pla és paper mullat si no garanteix l'accés a les finques

Mercè Pinya
3 min

Palma.A la serra de Tramuntana ja s'hi han produït algunes germinacions de pins i rebrots naturals d'altres espècies. Ho explicava Luis Berbiela, cap de servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl a la presentació ahir de l'esborrany del Pla de restauració ambiental de la serra de Tramuntana. Amb tot, per regenerar i recuperar la zona afectada per l'incendi devastador que aquest estiu cremà 2.400 hectàrees, caldrà que es pugui complir el pla.

De moment, el finançament sembla que no ha de suposar un problema, segons les declaracions del conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, que explicà ahir que ha mantingut converses amb el govern central per assegurar-ne els doblers, que espera que puguin ser del 50% del total que es requereixi. L'Executiu estima que per realitzar el pla de recuperació podrien ser necessaris 2,5 milions d'euros, "ampliables fins a 4,5, segons la disponibilitat pressupostària". La fórmula amb Madrid podria ser mitjançant un conveni en lloc d'un reial decret llei. La resta, l'altra meitat, la posaria la Comunitat Autònoma. De moment, per alleugerir la quantia, es continua amb l'afany de recaptar i l'entitat Tots per la Serra ja ha arreplegat més de 324.000 euros.

Problemes amb els propietaris

En qualsevol cas, més enllà de les partides pressupostàries, allò que sembla ser un escull més important per dur a terme la recuperació de la serra de Tramuntana és l'accés a les finques, que representen el 93% de la superfície cremada. El Col·legi d'Enginyers Forestals de les Illes Balears tem que el pla sigui inexecutable, perquè el Govern no disposa dels permisos dels propietaris. "Són 841 parcel·les cadastrals, és a dir, 841 propietaris afectats que, si no et donen el permís per entrar a les seves finques, el pla no et serveix de res", asseguren des del Col·legi. De moment, el Govern prefereix "no normativitzar" l'accés a les finques i optar per la "col·laboració" dels propietaris, com afirmava ahir el conseller Company. "En un incendi com aquest, l'interès general ha d'estar per damunt de tot. Per això, nosaltres estam disposats a ajudar els propietaris a retirar la fusta de les seves finques, però necessitam que ells ens autoritzin a fer-ho tan aviat com sigui possible", afegia.

La qüestió és que el Govern no ha tancat encara quina serà l'estratègia amb els propietaris, i els batles d'Andratx i Estellencs coincidiren en la reunió de la Subcomissió Tècnica de Tots per la Serra que aquesta és una qüestió prioritària.

Els enginyers apunten que "hi ha molta por de l'interès general, però es digui com es digui hi ha d'haver una figura jurídica que garanteixi l'accés a la propietat privada". En aquest sentit, diuen que "ja sumam més de 20 decrets llei...", en referència a la predilecció del Govern balear per aquesta fórmula jurídica a l'hora de legislar.

Urgència

La urgència de les tasques és el que, pels enginyers forestals, posa de manifest la necessitat de resoldre aquesta qüestió jurídica com abans millor. "Les feixines, les tasques per evitar l'erosió, s'han de fer ja. Si s'espera a la primavera, es farà més mal que bé", diuen. D'altra banda, valoren positivament el pla elaborat.

El pla es basa en 5 grans eixos, i el primer consisteix a garantir la seguretat per a persones i béns, com ara retirar els arbres cremats i prevenir els despreniments. En segon lloc, el control i prevenció de la desertificació, mitjançant cordons de vegetació, barreres de contenció i construcció de dics. La regeneració de la coberta vegetal és la tercera clau, mitjançant el seguiment de la regeneració natural i en les actuacions de reforestació. El quart eix mirarà de recuperar les espècies de flora i fauna, els hàbitats i paisatges singulars previs a l'incendi. Finalment, la sensibilització sobre la necessitat de l'autoprotecció en zones boscoses on s'ha permès construir.

stats