REPARTIMENT DELS RECURSOS
Balears 10/08/2013

Rajoy refreda el nou finançament

Avisa que tothom haurà de cedir, perquè "en temps d'escassesa" és "difícil repartir", i el fixa per a 2015

Quim Torres
3 min
RAJOY,  A "L'ILLA DE PALMA" És habitual la confusió entre Mallorca i Palma per determinats forans, però encara sobta que el president espanyol Mariano Rajoy es referís ahir a Mallorca com "l'illa de Palma". També va dir que l'any vinent és el 2013. Ho féu després de reunir-se amb el rei en el tradicional despatx d'estiu al palau de Marivent, a Palma.

Palma.El president espanyol, Mariano Rajoy, va tirar ahir una poalada d'aigua freda sobre les pretensions de millora del finançament autonòmic expressades per comunitats com Catalunya, Balears i el País Valencià. A més d'avançar als respectius governs que els seus desitjos no es compliran, sobretot en moments de crisi econòmica com els actuals, tampoc no els aclarí quan es començarà a aplicar el nou model de finançament, malgrat que tot fa pensar que serà el 2015. L'únic detall que apuntà és que les negociacions per intentar pactar aquest nou model no s'obriran fins a l'abril de l'any vinent, perquè abans del 31 de març vol tancar la reforma fiscal "integral" de l'Estat, que li reclama la Unió Europea.

"En moments d'escassesa com els actuals" sempre "és difícil repartir", va advertir Rajoy després de reunir-se amb el rei a Palma en el tradicional despatx d'estiu. Per acabar de rebaixar les expectatives que s'hagin pogut crear en aquest camp, també va demanar als governs autonòmics que, a partir de mitjan any que ve, s'asseguin a negociar "amb la millor voluntat possible", perquè "tothom ha de cedir", i així poder tirar endavant un nou model "amb l'acord i la unanimitat de tothom". L'actual sistema de finançament, aprovat pels socialites, es començà a aplicar l'any 2009 i té vigència fins al 2014. L'executiu estatal ja ha manifestat la intenció de revisar-lo però, segons avançà ahir Rajoy, la prioritat seva és la de tancar abans una reforma fiscal "integral" que no va especificar.

Resposta a les crítiques

El líder del PP, així mateix, va voler llevar importància a les crítiques que s'han pogut sentir darrerament cap a l'actual model de finançament i va assegurar que "ningú no està d'acord amb el seu finançament": ni el Govern balear, que s'ha queixat darrerament, "ni cap altre", i "no d'ara, sinó al llarg de la història" perquè, "com és natural, tothom defensa els seus interessos". Rajoy responia així a les crítiques llançades aquesta setmana pel president balear, José Ramón Bauzá (PP), qui s'ha tornat a queixar que el sistema actual és "pervers, injust i no predible" i, a més, "perjudica greument els interessos dels ciutadans de les Illes Balears, que no s'ho mereixen".

Però el president espanyol encara llançà un altre missatge al cap de l'Executiu balear. Un missatge que té una cara però que, segons com es miri, també pot tenir una creu. Afirmà que, malgrat la crisi que afecta l'Estat i que condicionarà el nou finançament, Balears es troba en una millor situació econòmica que altres comunitats. Segons ell, el seu futur "està un poc per sobre de la paraula esperançador", tal com mostren diversos indicadors. "Esper que Balears, juntament amb altres zones, acabi estirant del conjunt d'Espanya", sentencià el president, deixant entreveure una percepció de les Illes com a 'comunitat rica' que potser no beneficiarà el Govern balear a l'hora de negociar una millora de finançament amb Madrid.

Ni una paraula de Bárcenas

Precisament, Rajoy i el rei comentaren en la seva reunió d'ahir la situació econòmica de l'Estat, però sobretot tractaren de la crisi oberta amb Gibraltar. No digueren ni una paraula del cas Bárcenas, que ha agreujat la crisi de credibilitat del govern espanyol i del seu president, afectat directament. Molts veuen en la crisi de Gibraltar una cortina de fum per desviar l'atenció sobre l'evolució del cas Bárcenas, que implicaria un finançament irregular del partit que governa l'Estat. En acabar el despatx amb el rei, Rajoy mateix reconegué que no s'havia parlat d'aquest cas. Ell tampoc no ho va fer en una compareixença posterior davant els mitjans en què va admetre algunes preguntes.

stats