CAP AL 24-M

Rajoy recorre a un clàssic i promet un nou finançament per a Balears

El líder del PP diu que recuperar l'ecotaxa li sembla "una broma" i Bauzá promet crear 40.000 llocs de feina en un míting a Son Moix amb unes 4.000 persones

El president del govern espanyol i líder del PP, Mariano Rajoy, ha adquirit a Palma un compromís clàssic en les campanyes electorals: l'aprovació d'un nou sistema de finançament autonòmic que acabi amb el greuge de Balears. Rajoy ha acceptat la reclamació que li ha fet en aquest sentit el president del Govern i del PP balear, José Ramón Bauzá, durant el míting central celebrat a Son Moix, al qual han assistit unes 4.000 persones. "No hem pogut fer-ho, però ho farem", ha dit Rajoy sobre el nou sistema de finançament, contestant a un Bauzá que ja s'havia mostrat "segur que compliràs" en el cas que surti reelegit. El president del Govern ha aprofitat per agrair-li el règim fiscal específic per a Balears acordat en les darreres setmanes. 

Rajoy ha fet a Palma un discurs amb tres eixos clars: treure pit per les xifres econòmiques que apunten a la recuperació econòmica, "ja ningú no parla de rescat", posar el Govern de Bauzá com a exemple d'això i advertir que ara no és moment de "tornar a enrere" amb polítiques i "receptes" com les dels socialistes, "que ens dugueren a la pitjor crisi en dècades". "El canvi ja es va fer l'any 2011", ha dit, "ara és el moment de preservar, no canviar de polítiques, treballar i guanyar les eleccions". Ha fet befa de la proposta de l'esquerra per recuperar l'ecotaxa: "Quan ho vaig sentir pensava que era una broma; no podem tornar enrere, faria molt de mal al turisme, però tanta sort que a Balears és indestructible".

No hi ha hagut referències ni crítiques a Podem ni Ciutadans, tampoc de Bauzá, que sí que ha fet d'això un fonament de la seva campanya electoral. El president del Govern i candidat del PP a la reelecció ha promès la creació de 40.000 "llocs de feina estables i de 40 hores setmanals" durant els propers quatre anys. "Ho hem fet bé. Millorable, però no venen fum", ha afegit. Després ha parlat d'una "educació lliure", i sobre la llengua, "defensar les nostres modalitats, les dels nostres avantpassats, sense imposicions, sense estandarditzacions, 'lo nostro'". Això darrer ha estat una de les qüestions més aplaudides pel públic, majoritàriament de la gent gran. Uns 40 autobusos han desplaçat gent fins al poliesportiu de Son Moix i els viatgers rebien un pícnic en arribar.

Davant Rajoy i també del vicesecretari general Javier Arenas, el president del PP balear ha reiterat la seva proposta per retirar l'aforament judicial als membres del Govern i els diputats. Però no ha entrat en el tema de la corrupció ni en les mesures dins el seu propi partit, just afirmant que "no podem evitar el que ha succeït en el passat, però els que traeixen la gent han de saber que no tenen cabuda en el PP". 

Bauzá diu que entén Rajoy perquè li diuen que no és empàtic

En una de les coses que més ha insistit Bauzá és a "haver omplit Son Moix, quan hi havia gent que feia apostes sobre que no ho aconseguiríem". "Sabia que el PP balear no fallaria a Mariano Rajoy", ha continuat destacant. El pavelló era ple, amb uns pocs llocs buits, i ningú que quedàs fora. Davant les males previsions de les seves pròpies enquestes per mantenir el poder, el candidat del PP ha acabat fent una crida a la mobilització dels populars: "Amb el cap ben alt, dia 24 omplirem les urnes d'esperança i guanyarem les eleccions".

"Diuen de Rajoy que no genera empatia, que comunica malament, que si no és molt simpàtic, que si és fred i distant. Jo em sent identificat amb això perquè a mi em diuen molt més", ha dit Bauzá per presentar el president espanyol, i ha afegit que amb ell "sempre ha estat extraordinàriament afectuós i empàtic" i que "el pitjor seria que comunicàssim d'escàndol i gestionàssim de pena". A Rajoy no li ha acabat de fer gràcia del tot el comentari i el primer que ha fet en el seu discurs és advertir que "jo som empàtic, però no puc ser-ho amb tothom".

Abans d'ells han intervingut les candidates al Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma, Maria Salom i Marga Durán, respectivament. L'actual presidenta insular ha apel·lat al "seny dels mallorquins" per no donar l'oportunitat a "un tercer pacte de progrés" perquè "els anteriors van estar a punt d'arruïnar Balears". "Tothom sap que a les crisis s'hi entra per l'esquerra i se'n surt per la dreta", ha sentenciat Salom. La candidata a Cort, Marga Durán, ha començat la seva intervenció reconeixent la gestió feta per l'actual batle, Mateu Isern, que era present al míting en segona fila, tot i no repetir com a cap de llista dels populars.

 

 

 

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF