Rajoy: "Em vaig equivocar en mantenir la confiança en algú que ara sabem que no la mereixia"

El president espanyol menciona per primer cop el nom de Bárcenas i nega haver comparegut al Congrés per l'"amenaça" de moció de censura

"Em vaig equivocar en confiar en una persona inadequada, vaig cometre l'error de creure un fals innocent, però no el delicte d'encobrir un suposat culpable". Aquesta és l'actitud amb què compareix Mariano Rajoy aquest dijous davant els diputats del Congrés, en una sessió extraordinària –que es fa a l'edifici del Senat perquè la seu de la cambra baixa espanyola està en obres– sobre el cas Bárcenas.

El president del govern espanyol ha dit que els ciutadans es mereixen els "aclariments necessaris" sobre el cas Bárcenas –el nom del qual ha citat per primer cop des que va esclatar l'escàndol– per resoldre els "equívocs i malentesos" sobre la polèmica que envolta l'extresorer del PP.

"A ningú no se li escapa que, a banda de l'interès de la situació econòmica, els diversos escàndols de corrupció concentren més atenció i més rebuig a la ciutadania", ha afirmat. Ha afegit que "no pretén generalitzar" sobre la corrupció i que no farà "altres referències" a altres escàndols, com els dels ERO a Andalusia que esquitxen el PSOE.

Rajoy ha explicat que ha decidit comparèixer per "frenar l'erosió de la imatge d'Espanya" que ha causat el cas Bárcenas i "desmentir mentides i insinuacions", però ha volgut subratllar que no ha acudit a les Corts "per evitar la irreflexiva moció de censura pueril". Ha defensat que els "molts sacrificis" dels espanyols "no es poden dilapidar per l'actuació irresponsable de determinades actuacions" i ha defensat la importància de l'"estabilitat".

Ha estat llavors, quan ja feia gairebé 30 minuts que havia començat el discurs, quan el president espanyol ha entonat el mea culpa per primer cop: "Em vaig equivocar, ho lament, però va ser així en mantenir la confiança en algú que ara sabem que no la mereixia", ha dit. I ha admès que creia en "la innocència" de Bárcenas.

"Vaig donar crèdit al senyor Bárcenas, era una persona de confiança en el partit. Havia tingut responsabilitats importants com a gerent. No tenia raons per dubtar de la seva innocència, així que me'n vaig refiar i li vaig donar suport. Vaig creure en la seva innocència fins al moment en què, al cap de quatre anys de la investigació, van arribar dades dels comptes a Suïssa", ha afirmat Rajoy. La frase, però, no es contradiu amb el fet que s'intercanviàs missatges de mòbil amb Bárcenas després que es coneguessin els comptes a Suïssa i li digués que tingués "ànims".

El president espanyol ha afegit: "Són falses les seves acusacions i mitges veritats, i les interpretacions de la mitja desena de veritats. Al PP ni s'ha portat una doble comptabilitat ni s'oculta cap delicte". I ha assegurat que ell ha declarat "tots" els seus ingressos i ha considerat falsos els papers manuscrits de la presumpta comptabilitat B del PP.

Es declara una "víctima" de Bárcenas

A continuació, en un to inusualment dur, Rajoy s'ha declarat una "víctima" de Bárcenas. "Demanin explicacions a qui acusa i aplaudeix, i mai a la seva víctima. Si no exigim proves, qualsevol es podria desfer del seu adversari, amb un nivell mínim s'assoliria una infàmia màxima", ha assegurat.

Tot seguit ha acusat el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, de ser un irresponsable per haver impulsat la moció de censura i ha explicat que ha decidit comparèixer per frenar els efectes de la moció sobre la imatge d'Espanya, però no perquè –ha dit amb arrogància– l'"inquieti" la moció. "Per què sembra incerteses i saboteja l'estabilitat? Què espera, que tornem a la ruïna?", ha preguntat Rajoy a Rubalcaba.

Finalment, el president espanyol ha volgut subratllar que el cas Bárcenas no l'"inquieta" gens ni marca la seva agenda. "Viu vostè bastant més pendent d'ell que jo", ha dit a Rubalcaba. "El govern governa i està decidit a garantir davant el món l'estabilitat política". I ha anunciat noves mesures per lluitar contra la corrupció i garantir la transparència, com publicar les subvencions i que el Tribunal de Comptes analitzi més els comptes dels partits.

Etiquetes

EDICIÓ PAPER 18/08/2018

Consultar aquesta edició en PDF