Quinze embarcacions vigilaran i controlaran el fondeig sobre posidònia durant els pròxims dos estius

L’IBANAT invertirà 970.000 € en l’operatiu

El servei de control de fondeig i vigilància sobre posidònia a les Illes Balears es reforça amb vista als dos pròxims estius. L’Institut Balear de la Natura (IBANAT) destinarà 970.000 euros entre el 2018 i el 2019 a un operatiu compost per quinze embarcacions, que també assessoraran sobre el fondeig entre el juny i el setembre. Això suposarà cinc embarcacions i 185.000 € més, cada any, respecte del contracte del 2017, que ha estat un gran impuls per a la protecció de les praderies de posidònia i per a la conscienciació dels patrons i els ciutadans dels danys que hi causen les àncores.
 
D’aquesta manera, s’amplien les zones de servei. Així, a Mallorca hi haurà cinc embarcacions ubicades a les badies de Pollença i Alcúdia, a les muntanyes d’Artà (part marina del lloc d’interès comunitari), a Cala Figuera (dins l’àmbit marí del paratge de la Serra de Tramuntana) i a l’arxipèlag de Cabrera (part nord del LIC), i s'ampliarà el servei a la costa de Llevant, a Portocolom i l’àrea marina del cap de Cala Figuera i a la zona de Calvià.
 
A Menorca hi haurà dues embarcacions que treballaran a les zones de s’Arenal de Son Saura i l’àrea marina del sud de Ciutadella, i el servei s’ampliarà cap a la cala de Llucalcari a Cales Coves i a l’àrea marina de Punta Prima i l'illa de l’Aire.
 
A les Pitiüses, tres embarcacions treballaran a Eivissa en els límits del Parc Natural de ses Salines cobrint l’àrea marina de Tagomago al nord d’Eivissa. Pel que fa a Formentera, que és el lloc on hi ha més fondejos, cinc barques cobriran ses Salines d’Eivissa i Formentera, l’àrea marina de platja de Tramuntana i l’àrea marina de Cala Saona.
 
Altres zones quedaran vigilades per mitjans propis de l’IBANAT (dues barques a Eivissa i una a Menorca) o per mitjà d'acords amb altres administracions o responsables competents. En qualsevol cas, es podran transportar les embarcacions de vigilància per moure el servei a altres zones.
 
El nou contracte inclourà l’assessorament per a embarcacions de grans eslores que vulguin fondejar en zones arenoses (principalment, embarcacions d’entre 15 i 110 m), per tal d’evitar qualsevol afecció de la posidònia, i la informació i vigilància sobre altres aspectes de la normativa de parcs, dels llocs d’interès comunitari (LIC) o del Decret de posidònia quan sigui vigent.
 
Ho ha aprovat el darrer Consell d’Administració de l’any d’IBANAT, i s’ha donat el sus al nou contracte, que es farà amb un procediment obert.
 

 

EDICIÓ PAPER 09/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF