EXTRAPOLACIÓ DELS RESULTATS
Balears 21/12/2015

Què hauria passat a Balears el 20-D en unes autonòmiques?

L'esquerra encara mantindria la majoria al Parlament en una extrapolació dels resultats de les generals, però amb canvis substancials en la correlació de forces

Ara Balears
2 min
Comas, de Som Palma, Jarabo i Jurado, celebrant els seus resultats diumenge a la nit. MARIA FUSTER

PalmaQuè hauria passat a Balears amb els resultats d'aquest diumenge en unes eleccions autonòmiques? D'entrada els resultats haurien estat diferents en aquest altre context electoral, però la seva extrapolació permet extreure algunes lectures sobre l'impacte dels moviments de l'electorat entre el 24-M i el 20-D. L'esquerra encara mantindria la seva majoria al Parlament, però molt més ajustada, on passaria dels 34 diputats actuals a situar-se en el límit dels 30. Però, sobretot, es produiria una canvi substancial en la correlació de forces, perquè com a segona força política, Podem lideraria l'alternativa d'esquerres amb 15 diputats, cinc més que els que té, mentre que el PSIB en perdria tres fins a quedar amb 11, i MÉS només sumaria quatre escons i quedaria amb menys de la meitat. Les forces de l'actual Govern minvarien amb 8 els seus representants.

Davant això, el PP mantindria els 20 escons que aconseguí amb José Ramón Bauzá –encara que en unes autonòmiques perdria previsiblement el que l'extrapolació li atribueix a Formentera–, i entre els grups de l'oposició qui trauria més rèdit amb els resultats d'aquest diumenge seria Ciutadans, que passaria de dos a nou representants al Parlament, però encara sense poder ser decisiu, mentre que El Pi quedaria sense representació. Tot això perquè una de les grans diferències entre un context electoral i l'altre és que, mentre que a les eleccions generals els vuits diputats al Congrés de Balears es reparteixen en una circumscripció única, en les autonòmiques els 59 representants al Parlament es distribueixen a les quatre illes, i amb un major pes relatiu per a Menorca, Eivissa i Formentera. Ciutadans, per exemple, només es va presentar per Mallorca el passat 24 de maig.

En unes autonòmiques, el PP hauria obtingut onze diputats per Mallorca (+1), quatre per Eivissa (-1), quatre per Menorca (-1) i un per Fomentera (+1). En el cas d'aquesta darrera illa, però, en unes eleccions autonòmiques la coalició progressista Gent per Formentera hauria mantingut en condicions normals l'únic diputat per aquesta circumscripció. Així, amb els resultats d'aquest diumenge aconseguits amb Mateu Isern com a cap de llista, el PP podria haver arribat a perdre un dels seus 20 actuals diputats al Parlament. El creixement de Podem, en canvi, el duria a augmentar un 50% els seus escons. Hauria obtingut vuit diputats per Mallorca (+3), tres per Eivissa (=) i quatre per Menorca (+2). El PSIB, en canvi, perdria més representació perquè només hauria tret sis diputats per Mallorca (-1), tres per Eivissa (-1) i dos per Menorca. La desfeta de MÉS encara hauria més grossa: tres diputats per Mallorca (-3) i un per Menorca (-2). El Pi quedaria fora del Parlament i perdria els tres escons de Mallorca.

stats