TURISME PREVISIONS
Balears 14/04/2014

Quatre dies no compensen una temporada baixa dolenta

La bona ocupació de Setmana Santa no rescabala un hivern magre ni la caiguda de maig

Maria Magdalena Huguet
3 min

PalmaA les zones turístiques de les Illes Balears, avui l’activitat és intensa, i és que molts establiments aprofiten que és Setmana Santa per obrir. Però aquesta festivitat no compensa a tothom i en zones com Cala d’Or no tenen ni la meitat de la planta hotelera oberta. “Per tenir tres dies ple, no compensa tenir trenta dies l’hotel en marxa”, diu Maties Barceló, el president de l’Associació Hotelera de Cala d’Or. A la que és una de les principals zones turístiques del Migjorn de Mallorca preveuen una ocupació del 80%, però els turistes que hi arribin es trobaran la meitat dels establiments tancats.

En una zona veïna, la Colònia de Sant Jordi, la situació és diferent. El president dels hotelers de la zona, Pau Bonet, explica que “la pràctica totalitat de la nostra planta hotelera està oberta i superarem el 90% d’ocupació, però això només seran deu dies: a partir de dia 21 d’abril, la baixada és abismal i a molts no els haurà compensat obrir més prest”. El pessimisme ve empès pel fet que els mesos d’hivern han estat molt dolents per als qui s’han arriscat a obrir abans.

El pitjor hivern en deu anys

Segons les dades del ministeri de Turisme, el mes de febrer passat les Illes Balears reberen un 15,3% manco de turistes que el mateix mes de l’any passat, una caiguda similar a la del mes de gener. Segons la gerent de la Federació Hotelera de Mallorca, Inma de Benito, “ha estat un dels pitjors hiverns dels darrers deu anys. L’estacionalitat de cada vegada és més aguda i tenim problemes estructurals pendents de resoldre. Necessitam trobar dos o tres productes que ens col·loquin en la ment dels consumidors com una destinació de temporada mitjana i baixa perquè, si no, no podrem competir amb la resta de destinacions de la Mediterrània”.

De fet, zones com la Colònia de Sant Jordi, que fa uns anys eren un exemple de temporada llarga, enguany han patit un dels seus pitjors hiverns. El mes de gener, l’ocupació hotelera va ser del 30%; el febrer, del 31% i el març, del 34%. Pau Bonet explica que “ha estat un hivern de pèrdues. Per molt que vulguem obrir abans, no compensa, perquè només hi perdem”. Bonet atribueix la caiguda a una deficient campanya de promoció turística cap als mercats emissors i al fet que la climatologia els ha jugat en contra. “Al nord d’Europa aquest hivern no ha estat especialment fred i això ha fet que molts turistes que normalment vénen cercant bon temps hagin quedat als seus països”, assenyala.

A la Platja de Palma, tot el mes d’abril han tingut una ocupació del 75%. Francisco Marin, president de l’Associació de la Platja de Palma, explica “que no estam gaire pendents de la Setmana Santa. Aquí hi ha poc turisme espanyol, que és el que realment es mou per Setmana Santa. Aquí ara tenim alemanys i nòrdics, i hi serien igualment si no fos festiu”. El problema que tenen ells és que el mes de maig les previsions són fatídiques. “Dia 1 de maig els preus pugen, ja no és temporada baixa i això fa que al mercat li costi assimilar els nous preus”, precisa Marin.

La categoria de l’hotel

El mes de maig hi haurà molta diferència d’ocupació segons la categoria de l’hotel. A la Colònia de Sant Jordi tenen establiments que preveuen un 70% d’ocupació; en canvi, altres no arriben al 30%. “Els hotels de quatre estrelles són els que preveuen una millor ocupació durant aquesta temporada mitjana. La relació qualitat-preu fa que per alguns les previsions siguin bones i per altres dolentes”, diu Bonet, de l’Associació Hotelera de la Colònia.

Amb la incògnita de si milloraran les reserves amb vista al mes de maig, el més immediat és aquesta Setmana Santa. Les dades generals preveuen que a Mallorca l’ocupació mitjana serà del 62%, un 75% de planta hotelera oberta. A Menorca, amb un 20% d’hotels en funcionament, tindran un percentatge del 60.

AENA ha fet una comparativa de vols programats durant aquesta setmana de vacances (que l’any passat va caure entre el 22 de març i l’1 d’abril) i calcula que enguany l’increment de passatgers serà del 33% en el conjunt de les Illes. A Eivissa, l’increment serà del 56,3%.

stats