Balears 12/04/2014

Puig de Son Nasi (577 m)

Joan Carles Palos
2 min

El paisatge mai no deixa de sorprendre’ns, bé sigui per la llum que el vesteix, bé sigui per les moltes i diverses històries que amaga davall el seu vestit. Aquest és el cas del puig de Son Nasi, a Bunyola. Aquesta muntanya de prop de 600 metres d’alt i ubicada entre els puigs de sa Gúbia i de Son Poc -i que junts formen allò que els bunyolins anomenen ‘les Tres Maries’- és una immensa caixa de sorpreses vestida de pedra, de dalt a baix.

Aquest cim s’acostuma a pujar des de Can Penasso, pel camí de Son Nasi Vell, que trobam just davant del popular restaurant de Bunyola i que travessa una petita urbanització situada als peus del puig. Un camí que, asfaltat primer i de terra després, acaba per abocar-nos a un tirany que ens menarà per dins un comellar ben costerut -Cas Putxer- fins a arribar al coll que separa aquest puig, a la dreta, del de sa Gúbia, a l’esquerra.

Però la iniciativa de recórrer aquesta ruta ve donada pel treball d’investigació toponímic de la zona que ha desenvolupat Tomàs Mut (Palma, 1971) i que ha donat com a resultat la ubicació correcta de dos topònims -Can Bon Jesús i Cas Putxer-, fins ara situats en emplaçaments erronis. El primer s’ha de situar entre els puigs de Son Poc i de Son Nasi; i el segon, entre aquest darrer i sa Gúbia. Sobre l’origen dels noms, Can Bon Jesús prové de la relació entre diversos components de la família Muntaner, propietària d’aquest comellar, i el paper, prou important, que tenien a la representació del viacrucis a Bunyola. Pel seu costat, Cas Putxer s’explica per la procedència del seu titular, Miquel Colom Capó (1899-1969), de la barriada bunyolina de Baixdespuig.

Mut és membre del grup de rescat de muntanya dels Bombers de Mallorca, però dedica les jornades de descans a ‘gratar davall les pedres’. Una tasca d’investigació històrica que desenvolupa amb l’ajut d’una altra ‘historiadora vocacional’, Bàrbara Suau, professora a l’escola Mestre Colom de Bunyola. A més a més, és autor d’un web, ‘Secrets de Tramuntana’, i d’un blog, ‘Tracalada de passos’, on difon tot el que ha après i descobert com a senderista i escalador.

Les Tres Maries

Tomàs Mut ens conta també que els cims de sa Gúbia o puig de s’Alqueria, Son Nasi i Son Poc formen una curiosa i ben alineada agrupació de muntanyes conegudes popularment pels bunyolins com les tres Maries. L’explicació del nom la trobam en la relació entre l’alineació d’aquests tres cims i la de les tres estrelles que formen el cinturó de la constel·lació d’Orió, conegudes també popularment com les Tres Maries. És una de les constel·lacions més grans i brillants, i visible des de qualsevol part del món.

stats