Balears 19/01/2018

"Protegirem igual els denunciants que els denunciats, de l'oficina no en sortiran filtracions"

Jaume Far ha estat nomenat director de l'Oficina Anticorrupció. Aquest és un avanç de l'entrevista que el cap de setmana es podrà llegir en l'edició de paper

Sabrina Vidal
2 min
Jaume Far Jiménez

PalmaJaume Far Jiménez (Palma, 1971) és Llicenciat en Ciències Empresarials i funcionari del cos d’interventors i auditors de l’Estat en excedència. Actualment es troba en actiu en el cos d’Inspectors d’Hisenda i aquesta setmana ha estat nomenat el primer director de l’acabada de crear Oficina Anticorrupció, on cobrarà un dels sous més alts de la Comunitat.

El sou -un dels més alts de l’administració amb 95 mil euros anuals- va ser un factor decisiu per acceptar la feina?

Va ser un motiu important. Però no és l’únic que supera el de la presidenta de la Comunitat o dels consellers, n’hi ha més. Em contracten a canvi d’una contraprestació.

A la presa de possessió vàreu dir que tota persona està condemnada a corrompre’s; vós inclòs?

Tota persona. És part de la condició humana. Aquesta va ser una reflexió final que vaig extreure del llibre 'El Fango', de Baltasar Garzón, i té a veure amb l’àmbit de prevenció de l’oficina. Tothom compleix les normes, però hi un determinat moment personal o laboral que pot donar lloc a cometre frau.

Heu dit que volia comptar amb 15 persones. De quin perfil?

Vull que tinguin un perfil de màxim nivell. Es farà un concurs de trasllat per a funcionaris. Necessitam gent que conegui on i com s’inverteixen els doblers públics.

Quan funcioni a ple rendiment, de quin pressupost voldríeu disposar?

No m’atravesc a dir una quantitat exacta perquè depèn de molts factors. Jo som auster i crec en la màxima rendibilitat de l’administració pública. Supòs que uns dos milions o dos milions i mig d’euros.

Explicau de quina manera es treballarà.

Haurem de demanar convenis amb el Resgistre de la Propietat. Haurem d’investigar llocs d’on es poden obtenir bons resultats, com les xarxes socials. Hi ha molta informació a la qual no tenim accés, per exemple als comptes bancaris... i m'agradaria disposar de la millor tecnologia.

De quina manera creis que us servirà l’experiència com a inspector?

He fet molta investigació patrimonial per arribar a saber on són els doblers d’una persona que no paga els imposts. O també tenc experiència amb embargaments. Quan vaig parlar, en el discurs de presa de possessió, de l’auditoria forense és perquè normalment parteixes d’un contracte i analitzes si s’han fet uns plecs, si s’han pagat les factures... El procés és similar: parteixes d'un final i en fas la reconstrucció.

La relació és bona amb la Fiscalia?

Haurà de ser bona, però encara no existeix. No serem competència. Nosaltres investigarem d’ofici i ells no ho fan, actuen si hi ha una denúncia. Són funcions diferents.

Una oficina ubicada al Parlament pot anar en contra de l’anonimat del denunciant?

És cert que pot ser més complicat. Per això posarem en marxa un formulari de denúncia telemàtic, a través d’una web, com ja succeeix a Catalunya.

Hi haurà una presumpció d’innocència per als investigats?

Sempre. Tindrà la mateixa importància protegir el denunciant que el denunciat. Seria molt injust que es conegués el nom de les persones que investiguen. De l’oficina no sortiran filtracions.

stats