Primeres garrotades a Balti Picornell

El Pi, Ciutadans i el PP lamenten les formes "autoritàries" del president del Parlament

El president del Parlament, Balti Picornell, ha rebut les primeres crítiques a la seva manera de fer, aquest dijous, després de la Junta de Portaveus. El motiu ha estat la seva negativa a atendre les demandes d' El Pi i el Grup Mixt en la composició de l'ordre del dia del proper ple. Els “grups petits” han demanat que s'ajornàs la presentació de dues iniciatives parlamentàries pròpies després que es confirmàs la inclusió d'una compareixença de la presidenta, Francina Armengol, per explicar, gairebé dos mesos després, el contingut de la  Conferència de presidents autonòmics que es va celebrar dia 18 de gener.

La compareixença obliga a traspassar els debats de les Proposicions No de Llei d'El Pi i Ciutadans a l'horabaixa, una circumstància que llevarà presència mediàtica a les dues iniciatives, segons ha denunciat el portaveu parlamentari d'El Pi, Jaume Font, qui ha assegurat que se sent “decebut” per la negativa i les formes de Picornell. “L'home proper al carrer s'ha tornat autoritari”, ha assegurat el regionalista. El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, en nom del Grup Mixt, s'ha afegit a la protesta. “Tinc la impressió que aquesta presidència està actuant de manera poc dúctil, no sé si per voluntat expressa o perquè li diuen el que ha de fer”, ha assegurat.

El secretari general de Podem, Alberto Jarabo, ha sortit en defensa de Picornell. “Si les iniciatives del senyor Font no surten a determinades fotos, deu ser culpa de les iniciatives del senyor Font”, ha indicat, i hi ha afegit que, “si els diputats som aquí per aprovar iniciatives, hem de treballar perquè surtin com més aviat millor”.

De nou, el 'joc de poltrones'

El PP també ha criticat Picornell per “sectari”. La portaveu parlamentària, Marga Prohens, ha explicat que el president de la Cambra s'ha negat a emparar-los amb relació a un text registrat pel PSIB en què els socialistes acusen els populars de mantenir una actitud “fatxandera i arrogant” amb referència a la polèmica pel lloc que han d'ocupar, al Parlament, les diputades expulsades de Podem, Xelo Huertas i Montse Seijas. La ubicació que van elegir els socis del Pacte (en contra del criteri del Grup Mixt) obliga els dos diputats del PP amb representació a la Mesa ( Miquel Vidal i Miquel Jerez) a ocupar algun dels escons buits a la zona de l'hemicicle que ocupen els partits del Pacte, situació que ha suscitat diverses crítiques per part del PP. “No és un caprici. Jerez i Vidal no poden seure, tal com diu el reglament, amb els seus companys de partit”, ha remarcat Prohens.

Pericay també ha reclamat que es trobi una solució definitiva a la  qüestió dels escons, però Jarabo, qui ha subratllat que “el senyor Picornell actua amb total independència”, ha replicat que el president del Parlament “ha aplicat el criteri que no es poden reobrir temes tancats”. Finalment, ha demanat al PP que “es preocupi més per l'escó que encara ocupa Álvaro Gijón que pels que ocupen altres”.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF