MEDI AMBIENT
Balears 06/08/2016

Primers indicis: 3 dels incendis, provocats

L’Ibanat sospita dels focs a Petra, Manacor i Son Servera

Jaume Vinyas
2 min
Agents de l’Ibanat, ahir actuant a la zona dels Comuns, a Petra, on es varen cremar fins a 45 hectàrees.

PalmaLes primeres investigacions sobre el terreny dels agents de l’Institut Balear de la Natura (Ibanat) determinen que tres dels sis incendis declarats divendres a Mallorca haurien estat intencionats, segons ha explicat la Conselleria de Medi Ambient. En concret, se sospita dels que es varen desencadenar a Petra, Manacor i Son Servera. Entre tots tres, varen cremar unes 54 hectàrees, que és gairebé la mateixa superfície que havia cremat enguany, 62,4 hectàrees. Dos d’aquests ja es varen donar per extingits ahir, mentre que el de Petra es considera controlat tot i que no extingit. Queden a la zona un agent de Medi Ambient, una brigada i una autobomba de l’Ibanat vetlant perquè no revifi. El Govern va informar de la suspensió de les autoritzacions de cremes controlades aquests dies a causa del fort vent previst.

Son Doblons: 13 focs en 32 anys

L’incendi més important de la jornada fou el que es va propagar a la zona dels Comuns, a Petra, i que va cremar un total de 45 hectàrees. Fonts coneixedores del medi rural varen explicar a l’ARA Balears que “no sorprèn gens”que es propagui un foc en aquesta zona. De fet, l’any passat, per les mateixes dates, n’hi va haver dos de consecutius, dies 9 i 13 d’agosat, a pocs quilòmetres, a la finca de Son Doblons. Els focs, que cremaren 23 hectàrees, foren considerats intencionats i la hipòtesi més probable és que degueren ser per “causes cinegètiques”, segons la Conselleria. Les fonts consultades per aquest mitjà donen credibilitat a la teoria que l’incendi d’ahir respondria, novament, al mateix motiu. “Hi ha certs elements de la vella escola que cremen per rejovenir les pastures”, asseguren, i mantenen tota la prudència fins que no es resolgui la investigació. Amb tot, assenyalen que hi ha certs patrons que es repeteixen en episodis similars. “Sempre passa quan hi ha vent de nord que fa córrer molt aviat els incendis en aquests indrets plans”, subratllen.

L’interès per provocar aquestes cremes rauria en la intenció que la vegetació rebroti amb més força la primavera següent i els animals de caça tinguin aliment nou i els atregui. A la finca de Son Doblons, reconeguda com a vedat de caça, s’han propagat fins a tretze incendis des de 1984, onze dels quals es varen considerar intencionats. La directora general d’Espais Protegits i Biodiversitat, Caterina Amengual, va arribar a proposar, l’estiu passat, suspendre de manera temporal la caça en aquesta finca, però la iniciativa no va prosperar.

Pel que fa als altres dos incendis, el del cementeri de Manacor s’extingí després d’haver cremat més de vuit hectàrees, mentre que el de Son Servera en va cremar 0,23. Els altres focs de la jornada més intensa d’aquest estiu, de moment, es declararen a Palma i a Capdepera.

stats