Presentat un projecte per combatre l'estigma per raons de salut mental

3 Salut Mental formarà els primers activistes antiestigma el mes de maig

Canviar les actituds i els comportaments de la societat envers les persones que tenen algun trastorn de salut mental és l'objectiu amb què s'ha presentat aquest dimecres al CaixaFòrum Palma el projecte 'Obertament Balears', liderat per 3 Salut Mental, aliança formada per les entitats socials Gira-sol, Estel de Llevant i Es Garrover.

'Obertament Balears' comptarà amb l'assessorament de l'associació catalana Obertament, que des de 2010 treballa amb la finalitat de combatre l'estigma per raons de salut mental. Una de les primeres accions que durà a terme 3 Salut Mental serà la formació metodològica dels professionals de les entitats i la preparació d'activistes antiestigma perquè participin en campanyes de sensibilització a partir de la seva pròpia experiència. “La gent que discrimina és perquè té por d'allò que no coneix. Per això és important mostrar a la societat com són les persones amb trastorn mental”, ha explicat Alfonso Suárez, president de 3 Salut Mental. Les primeres formacions es duran a terme, previsiblement, entre els mesos de maig i juny. De moment, segons Suárez, ja hi ha més de 40 persones interessades, tot i que creu que probablement es reduiran a una vintena.

A la presentació, en format conversa, també hi ha acudit Josep Anton Llurba, vicepresident d'Obertament, i Andrea Quintana, activista antiestigma, que ha compartit la seva experiència personal. “Donar a conèixer què és el que et fa mal provoca que molta gent entengui millor com et sents i això farà que no t'estigmatitzin”, ha reconegut. Per la seva banda, Llurba ha recordat que la salut mental continua sent un tema tabú que fa que moltes persones visquin aquest trastorn en silenci, i ha animat tothom a “sortir de l'armari”. “No ens hem d'amagar”, ha afegit Quintana.

Finalment, Suárez també ha explicat que tenen previst dur a terme accions i campanyes de sensibilització dirigides a la societat però, especialment, als mitjans de comunicació i al sector sanitari. “Entenem que si canvien la seva visió, milloren la vida dels usuaris”, ha afirmat Suárez.

3 Salut Mental és l'aliança que des del 2014 uneix la Fundació Es Garrover, Estel de Llevant i Gira-sol, entitats que des de fa dues dècades treballen per la inserció social i laboral de les persones amb problemes de salut mental a Mallorca. L'any passat més de 450 persones varen participar en els diversos programes i serveis de les tres entitats.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF