Balears 20/04/2014

Porreres i Felanitx tenen nous col·lectius

A Porreres s’ha constituït una assemblea popular i a Felanitx, un ateneu autogestionat

G.m.
2 min

PalmaFelanitx i Porreres han coincidit en el temps pel que fa a la concreció de grups de joves amb un vessant polític. El fet s’uneix a situacions semblants en altres viles de la Part Forana que viuen processos similars. La diferència entre un cas i l’altre és el grau d’enfrontament amb el consistori.

Una assemblea recent a Porreres

A Porreres fa mig any un grup de joves partidaris del dret a decidir pensava constituir una entitat de caire polític. Després de diverses reunions, decidiren ampliar els objectius cap a altres temes, com la qualitat democràtica o l’ecologisme, i el desembre es formà l’Assemblea Popular de Porreres. Encara que està constituïda sobretot per joves, no tanquen la porta a persones d’altres edats. Malgrat això, existeixen al poble entitats polítiques i culturals que recullen ja el públic adult.

Tià Lliteres és un dels membres i pensa que “els joves d’avui en dia veim en els partits polítics i altres entitats la continuació de les maneres que ens han portat a la crisi actual. Necessitam un canvi de paradigma en el teixit associatiu, que entri aire fresc i la formació de nous col·lectius respon aquestes ànsies”.

Al gener, l’Assemblea Popular de Porreres va fer la presentació pública amb un fogueró de Sant Antoni i actuacions musicals. També va rebre el suport de representants de col·lectius d’un perfil similar d’altres pobles. El dissabte 12 d’abril portaren a terme una Marxa per la Memòria Històrica per després unir-se a l’acte institucional de recordança que es dugué a terme darrere de l’oratori de la Santa Creu de Porreres. També han organitzat recollides de signatures contra les prospeccions petrolíferes al mercat de la localitat amb una important participació. La propera activitat prevista és una fideuada diumenge que ve per autofinançar-se coincidint amb el pancaritat a Monti-sion.

Recuperant l’esperit ateneista

Des de fa poques setmanes, Felanitx ha recuperat l’esperit ateneista popular del segle XIX i disposa d’un ateneu autogestionat per diversos col·lectius. La nova entitat té uns estatuts en què es declara anticapitalista, feminista, ecologista i a favor del dret a decidir dels pobles. Els grups que el gestionen són la Comissió de Festes Alternatives de Felanitx, el Puput Cultural i Felanitx en Moviment. Aquest darrer havia estat el que fins ara havia agombolat les inquietuds d’aquests joves, molts antics estudiants a fora. Algunes actuacions que havien portat a terme són l’organització del lipdub Felanitx m’agrada, les protestes contra la política lingüística del Govern de José Ramon Bauzá i la pujada al puig de Sant Salvador dins la campanya Som Països Catalans.

Maria Pizà fa part de l’Ateneu i atribueix el naixement a la manca de suport institucional cap a iniciatives de participació per part de l’Ajuntament. Pizà diu que “aquestes traves ens han portat a decidir-nos per una forma d’organització autònoma i lliure de les institucions públiques. Es tracta de treballar des de la base per acomplir l’objectiu de disposar d’un teixit associatiu fort”.

S’han fet iniciatives com un grup de consum de productes ecològics i locals, xerrades d’informació alternativa i un taller de defensa jurídica L’espai és obert a altres col·lectius de la localitat.

stats