Balears 13/12/2017

Pons diu que s'hauran de pagar "indemnitzacions milmilionàries" a Matutes si els seus terrenys no es fan en sòl urbà

El conseller defensa la Llei d'urbanisme i assegura que si genera confusió és perquè "ha de pair-se"

Carmen Buades
2 min
Panoràmica de Platja d'en Bossa, a Eivissa.

PalmaL'empresari Abel Matutes podria exigir "indemnitzacions milmilionàries" a l'Ajuntament de Sant Josep si, en revisar el seu pla urbanístic, qualifica els seus solars de Platja den Bossa com a sòl rústic protegit. El conseller Marc Pons ha respost aquest dimecres a les crítiques sobre la Llei d'urbanisme aprovada la setmana passada al Parlament i ha dit que la disposició transitòria 14a "respon a un problema concret" i que, encara que aquells terrenys acabin sent urbans, els seus propietaris n'haurien de cedir un 15% per a zones verdes i equipaments municipals i, en cas que no bastés el sòl perquè ja estigués tot construït, la cessió hauria de ser econòmica.

Pons ha assegurat que la Conselleria havia revisat totes les urbanitzacions que els grups ecologistes denuncien que podrien acabar de la mateixa manera que Platja d'en Bossa (convertides en sòl urbà a causa de la disposició transitòria 14a), però no compleixen els requisits que estableix la llei per acollir-se a aquest supòsit: tenir un 90% del sòl consolidat, disposar de tots els serveis i estar situades en sòl urbanitzable. Complint aquestes tres característiques, les urbanitzacions poden passar a ser sòl urbà quan el municipi on es troben revisi el seu pla urbanístic.

"A Mallorca i a Menorca no es donen aquests extrems de mal urbanisme", ha afirmat Pons, qui ha descartat Biniorella i es Guix com a zones que també podrien sortir beneficiades d'aquesta disposició. En qualsevol cas, el conseller també ha assegurat que aquesta proposta formava part de la llei des de l'avantprojecte, que es va redactar "sense mirar de qui eren els terrenys" i que, per tant, MÉS per Mallorca i Podem coneixien el seu contingut i no va ser fins al darrer moment que van decidir desmarcar-se'n i votar-hi en contra.

El conseller ha reivindicat la nova regulació com una "llei progressista" i, davant les acusacions que es tracta d'un text que confón els experts en urbanisme, ha afirmat que, "com totes les lleis d'urbanisme, s'ha de pair". També ha qüestionat el posicionament dels seus socis del Pacte i ha recordat que MÉS per Mallorca es va abstenir durant la tramitació parlamentària i no va ser fins al darrer moment, després que els grups ecologistes critiquessin la llei.

El portaveu de Podem al Parlament, Alberto Jarabo, ha assegurat aquest dimecres que no es pot "permetre" l'ús de "l'urbanisme a la carta" i ha situat en paral·lel l'aprovació d'aquesta disposició i el viatge del vicepresident Barceló a Punta Cana, que ha causat la suspensió d'una reunió per debatre sobre la Llei d'urbanisme. Jarabo ha dit que la qualificació era "la deslleialtat més gran cap al Pacte" i ha explicat que aquest dijous es reunirien amb el director general de Territori, Luis Corral, per debatre-ho.

stats