Balears 01/08/2017

Pons constata la manca de consens al voltant del tancament parcial del Murterar

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat es reunirà, a finals d'agost, amb el secretari d'Estat per tractar el futur de la central tèrmica

Ara Balears
2 min
El conseller de Territori, Energia i Mobil·litat, Marc Pons, en imatge d'arxiu.

PalmaEl futur de la central tèrmica del Murterar, a Alcúdia, es començarà a dirimir el 29 d'agost en una reunió entre el secretari d'Estat d'Energia, Daniel Navia, i el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons. Així ho ha anunciat el conseller aquest dimarts, després de reunir-se amb la Submesa d'Energia i Medi Ambient, un espai integrat per la patronal, els sindicats, les administracions, els col·legis professionals i les entitats ecologistes per definir i acordar com s’ha de fer la transició energètica de l’actual model a un altre de basat en energies netes.

Pons ha recalcat la importància de la reunió amb Navia, ja que la decisió del tancament de les línies més obsoletes del Murterar “no és una decisió nostra, sinó del govern d’Espanya”. Amb tot, ha admès que no hi ha encara un consens generalitzat respecte dels avantatges de tancar parcialment la central i que, per aconseguir-ho, caldrà convocar “noves reunions, principalment per les incerteses i els efectes laborals que pot tenir qualsevol modificació en la central”.

Consens per la central de Maó

Amb tot, el conseller ha destacat que on sí que s'ha aconseguit el consens unànime ha estat en la decisió de canviar el fuel pel gas a la central de Maó abans de 2020, una altra de les fites del Pla de transició energètica, presentat a finals de juny. “Haver arribat a aquest consens en relació amb la central de Maó és una passa molt important”, ha manifestat Pons, qui ha informat que ara s’obre un termini per presentar propostes i aportacions fins que es torni a reunir la submesa el proper mes de setembre.

El Govern defensa que el tancament de la meitat del Murterar representaria una reducció de més del 20% de les emissions de diòxid de carboni (CO2) a Mallorca i la supressió de totes les emissions de sofre i d'una bona part de les d'òxid de nitrogen. A Menorca, adoptar el gas natural permetria reduir fins al 33% els nivells de CO2, suprimir les emissions de sofre, reduir el 98% de les emissions de partícules i al voltant del 50% de l'òxid de nitrat.

stats