Experts en ciberseguretat contradiuen la versió de la Policia sobre la gravació de la infanta

Els agents, per part seva, s'han reafirmat que la infanta va ser gravada des de la posició dels acusats

Dos experts en ciberseguretat han contradit avui els informes de la Policia amb els quals la Fiscalia acusa dos advocats de prendre d'amagat imatges de la declaració de Cristina de Borbó com a investigada pel cas Nóos davant el jutge José Castro Els analistes, que han declarat com a perits en el judici per desobediència greu a l'autoritat que es du a terme a Palma contra els dos lletrats, han sostingut que el vídeo difós per internet no es va filmar des de la posició que ocupaven els acusats, tal com han sostingut diversos especialistes de la Policia Nacional que analitzaren el vídeo.

Aquests agents policials han confirmat aquest dimarts dematí durant el judici que les imatges varen registrar-se des de la posició que ocupaven els dos advocats processats per desobediència greu a l'autoritat. Cal tenir present que la cap de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) del mateix cos policial  ja va declarar ahir que el vídeo gravat de manera il·legal s'hauria enregistrat des de la posició que ocupava el lletrat processat.

Els agents han explicat que l'estudi de les imatges que es van difondre per internet el 9 de febrer del 2014 es va dur a terme des de l'extrem del passadís del tercer banc del bloc de seients més proper a l'entrada. Els experts de la Policia Científica, que han intervingut a la vista per videoconferència, han apuntat les referències temporals i han afirmat que les imatges van prendre's durant la primera hora de la compareixença judicial.

Amb tot, igual que la cap de la UDEF, els especialistes no han pogut establir quin va ser el dispositiu utilitzat, si bé han donat per fet que va efectuar-se des d'un dispositiu ocult. Un rellotge, un botó o un telèfon mòbil n'han centrat les sospites.

Cal recordar que el primer dia del judici tant els acusats com les seves defenses van assenyalar com a possibles responsables de la gravació il·legal els funcionaris judicials, que no van haver de passar cap control de detecció de dispositius electrònics susceptibles d'enregistrar imatges. En canvi, els lletrats sí que van haver de passar per una sèrie d'"exhaustius" controls de seguretat abans de poder accedir a la sala.

Les defenses dels advocats, per part seva, han qüestionat la versió de la Policia. Han reconegut que la posició més probable des d'on s'hauria realitzat la gravació hauria estat, efectivament, la que ocupà l'advocat que està sent jutjat. No obstant això, han incidit en el fet que la resta del temps de la declaració de Cristina de Borbó aquest hauria ocupat un lloc diferent. Per aquest motiu, ha tornat a quedar assenyalada la seva companya, també processada, que hauria quedat ocupant la posició esmentada.

EDICIÓ PAPER 30/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF