DISCAPACITAT
Balears 02/12/2016

Polèmica per les ajudes que dóna l’IMAS

La Federació de Persones Sordes denuncia que Aspas té el monopoli dels serveis a aquest col·lectiu

Xesc Adrover
3 min
LA FSIB DIU QUE EL SERVEI QUE DÓNA ASPAS “EXCLOU LA GENT GRAN”
 Olga López, a l’esquerra de la imatge, lamenta que el servei que l’IMAS té contractat amb Aspas “exclogui les persones sordes grans”.

PalmaLa Federació de Persones Sordes de les Illes Balears (FSIB) denuncia que no té cap conveni estable amb l’Administració, fet que es tradueix en una precarietat de recursos que repercuteix en els serveis que donen a les persones que integren aquest col·lectiu.

Així, només disposen d’una interpret de llengua de signes, contractada a temps parcial. Els intèrprets són bàsics perquè les persones sordes puguin comunicar-se quan acudeixen al metge o volen fer qualsevol altre tipus de gestió.

Un milió d’euros

La coordinadora de la FSIB, Olga López, reconeix que Aspas, l’Associació de parents i amics dels sords, “fa una bona tasca”, però denuncia que “té el monopoli dels projectes i serveis”.

López posa, a tall d’exemple, que ara fa un any l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) “va adjudicar de manera directa a Aspas el servei integral per a persones sordes per import d’un milió d’euros”.

La Federació va interposar un recurs al tribunal d’apel·lacions i aquest els va donar la raó. Aleshores, l’IMAS va convocar un concurs públic que, finalment, va acabar guanyant Aspas.

“El problema és que d’aquest servei en queden excloses les persones grans”, afirma López, que assenyala que “mentre Aspas defensa el suport, la federació és més partidària de l’autonomia de les persones sordes. Si amb 50 anys van de la maneta dels pares, els lleves autonomia, han de decidir per ells mateixos”.

Olga López explica que, mentre la FSIB treballa amb la llengua de signes, Aspas “és una associació partidària de l’oralisme, dels audífons, els implants, la lectura labial, la rehabilitació logopèdica”. Segons ella, “la lectura labial presenta dificultats en una aula, a les persones sordes els falta comprensió lectora”.

Tot i així, reconeix que “són dues entitats complementàries”, però reclama que “no es negui a les persones sordes poder treballar amb la llengua de signes”.

Un dels principals aspectes que diferencia les dues entitats és el seu pressupost. López calcula que el d’Aspas ronda milions d’euros, “mentre que el nostre, l’any 2015, va arribar als 60.000 euros”.

D’altra banda, la FSIB és l’única federació de sords de tot l’Estat que no forma part del Comitè de representants de persones amb discapacitat (Cermi) de la seva comunitat autònoma. “Tenim dificultats per entrar-hi”, lamenta Olga López.

La manca de recursos també es fa palesa en les condicions del local de l’Associació de persones majors de Mallorca, que, segons López, necessita una reforma. Han aconseguit el cofinançament de la Fundació Once, però no disposen de cap ajuda pública.

“No varen anar al concurs”

El vicepresident de l’IMAS, Javier de Juan, explica, per contra, que “el que nosaltres vàrem fer és un conveni negociat sense publicitat amb Aspas, perquè no hi havia ningú més que ho pogués fer”. De Juan, que defensa la legalitat d’aquest conveni, diu que “quan vàrem veure que la federació havia interposat un recurs, vàrem pensar que s’hi volien presentar. Vàrem fer un concurs públic i, per sorpresa nostra, la federació no s’hi va presentar”.

El responsable polític de l’IMAS afirma que aquest organisme “no es dedica a donar subvencions sinó a donar doblers per fer coses”, per la qual cosa anima la FSIB a “presentar projectes; estam oberts a tothom, i si volen els podem ajudar a cercar finançament”. Javier de Juan diu que “hi ha entitats que s’han professionalitzat, fan una bona feina”. “El que no es pot fer és demanar una subvenció i, després, ja veurem que farem”.

Pel que fa a la manca d’ajudes per poder dur a terme la reforma del local, De Juan apunta que “nosaltres finançam serveis, no locals; aquesta competència seria més aviat municipal”.

stats