Picornell: "Sóc republicà, però no seré una autoritat republicana"

El futur president del Parlament "assumeix" que haurà de "representar tota la ciutadania"

Balti Picornell ha volgut dissipar aquest dilluns tots els dubtes sobre l'estabilitat que suposarà la seva figura per a la presidència del Parlament: "Sóc republicà, però no seré una autoritat republicana. Tothom té la seva ideologia. Assumesc el càrrec i sé que hauré de representar tota la ciutadania".

El diputat de Podem serà nomenat demà, dimarts, nou president del Parlament i assegura sentir "que té molt de suport de la ciutadania". Entre les seves primeres mesures com a segona autoritat de les Balears, Picornell afirma que treballarà per "llevar hermetisme al Parlament" fent, per exemple, que el web de la institució sigui més transparent. En qualsevol cas, "el primer serà reunir-me amb els treballadors de la Cambra i, després, amb els grups parlamentaris", ha afegit.

Sobre les crítiques a la seva vestimenta, al seu activisme o al seu pentinat, Picornell ha assegurat que la seva feina "es basarà en el reglament" del Parlament i ha recordat que " al carrer tothom va vestit com vol, però aquí es magnifica. Una persona del carrer no té per què disfressar-se". Pel que fa a l'equip de persones de confiança que haurà d'escollir per treballar al seu gabinet, el futur president ha assegurat que "estaran decidides dimecres".

Per la seva banda, Alberto Jarabo, secretari general de Podem a les Balears, ha dit que Picornell és "un representant del poble" que espera que sigui "el millor president que ha tingut mai aquesta Cambra". Les línies de feina es basaran, segons Jarabo, a trobar una millor manera de gestionar els recursos del Parlament, millorar la qualitat de l'emissió dels plens i guanyar en transparència.

Pacte i oposició demanen responsabilitat

La portaveu del PP al Parlament, Marga Prohens, afirma que Picornell serà "un president controlat, a qui han deixat clar el que pot fer i el que no pot fer" i, per això, aquest dilluns ha demanat al nou president que "sigui imparcial, que compleixi el reglament i que tracti de la mateixa manera tots els grups polítics". Prohens ha posat en dubte "l'estabilitat del Pacte de Progrés" i ha assenyalat  que, "si falla, el Partit Popular demanarà responsabilitats directament a Francina Armengol", la presidenta del Govern.

En el cas dels partits que formen el Pacte, les peticions a Picornell han girat més sobre la necessitat de seguir treballant junts i de fer "que les notícies tornen a ser les polítiques que es debaten al Parlament" i no les tensions que s'hi generen, en paraules d' Andreu Alcover, portaveu del PSIB. Per la seva banda, David Abril, portaveu de MÉS per Mallorca, ha demanat que Podem "sigui coherent amb les paraules que es van pronunciar aquesta setmana al seu congrés: unitat i humilitat". Per a l'ecosobiranista és necessari que "les diferents veus que té l’esquerra no generin tant de renou com per no deixar veure la bona feina que s’està fent".

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF