Balears 23/06/2013

Pau Dols va dimitir de BMN un mes després de l'informe del Banc d'Espanya

J. P.
2 min

Palma.La intervenció del Banc d'Espanya en l'operació de Miami és un bon exemple del descontrol que hi hagué a l'Estat amb les inversions realitzades per part de les caixes d'estalvis, que cal recordar que, encara que no ho sembli, eren entitats sense ànim de lucre. Els dipòsits eren utitlitzats sovint per a operacions especulatives i, en aquest sentit, Sa Nostra, mitjançant Invernostra, no n'era una excepció. L'any 2012, al gener, es va tenir coneixement formal que el Banc d'Espanya havia demanat tota la informació referent al projecte de Seguí i Iglesias Moure. Es va saber també que s'havia ocultat al consell d'administració d'Invernostra un informe elaborat per Garrigues que desaconsellava l'operació. Segurament no va caure gens bé dins BMN que una de les entitats integrants del nou banc, Sa Nostra, arrossegàs inversions tan poc transparents i oportunes com intentar fer una torre a Miami, un mercat poc conegut per l'entitat, a les portes de la foradada bombolla immobiliària.

Pau Dols va sortir del consell i de la comissió executiva de BMN un mes després, el febrer de 2012. Segurament, Miami en va ser un dels motius principals. Segons una font propera al Banc d'Espanya, fins al setembre de 2012 no es va poder remetre l'informe complet de la nefasta operació. Quan va arribar, els detalls qüestionaven la capacitat professional i fins i tot parlava de possibles responsabilitats de Dols, que ja havia dimitit, i de Fernando Alzamora, que encara ocupava un càrrec com a vocal al consell de BMN. En concret, el document del Banc d'Espanya recrimina la fórmula utilitzada per constituir el crèdit, perquè una part es va realitzar amb la signatura de documents privats, no hi havia anàlisi de riscos financers a l'expedient i no se'n va trobar cap seguiment posterior per comprovar com es gastaven els 50 milions de dòlars. "Un veritable nyap", comenta la font. Fernando Alzamora, un mes i mig després de l'informe del Banc d'Espanya, va renunciar als seus càrrecs.

En aquell moment, Sa Nostra quedava sense cap cadira al consell d'administració de BMN i els dos que l'ocupaven haurien sortit "tacats" per la seva possible responsabilitat en determinades operacions. De moment, cap veu autoritzada del Banc d'Espanya no ha volgut dir si s'emprendrà cap actuació.

stats