Balears 17/09/2016

"Passi el que passi al judici, ja l’hem guanyat perquè us tenim darrere"

Les encausades escalfen motors per veure’s amb el jutge en un acte de suport

C. Buades
3 min
L’acte va arrancar amb el monòleg de Sònia Domènech, a qui van acompanyar algunes de les encausades per cridar des de l’escenari: “Si ens toquen a una ens toquen a totes”. / E. CALVO

Palma“Ens jutgen perquè som joves, feministes i estam organitzades (...) i passi el que passi el dia del judici, sabem que ja l’hem guanyat perquè us tenim a totes vosaltres darrere, la nostra gent, el nostre poble”. Així de contundent es va mostrar Laura Dorado, una de les sis feministes encausades que passarà per judici els dies 29 i 30 de setembre, en un acte de suport organitzat al teatre Mar i Terra de Palma.

Jurado va assegurar, en nom seu i de les seves companyes, que “avui més que mai continuam compromeses” i que, tot i el procés judicial, “mai han aconseguit atemorir-nos” en la lluita per la defensa del dret al propi cos.

Durant la intervenció, la feminista va afirmar que, el 2014, la “rància dreta ultracatòlica” s’havia “posat d’acord per fer tornar enrere” un dret bàsic per a les dones i que, per això, des d’Arran (l’associació juvenil de l’esquerra independentista) “vam decidir plantar-nos i organitzar-nos perquè no podíem permetre que això passàs”.

Però Dorado no va ser l’única que va ocupar l’escenari ahir, davant d’aproximadament un centenar de persones. De fet, el programa de l’acte incloïa diverses intervencions. El monòleg de Sònia Domènech El meu cos va ser l’encarregat d’obrir-lo i de recordar, en un crit, al públic que “si ens toquen a una ens toquen a totes”.

Blanca Dolores, d’Alerta Solidària (una associació antirepressiva de l’esquerra independentista), va prendre’n el relleu i assegurà que aquestes sis persones han estat, durant dos anys, “criminalitzades per l’Estat, els cossos repressius i l’Església catòlica”, figures que “lluiten per apagar qualsevol reivindicació feminista i qualsevol lluita de qui es mobilitza”.

Nina Parrón, activista feminista (i directora insular d’Igualtat al Consell de Mallorca), va fer una reflexió sobre el moviment feminista dels anys 80 i recordà que va ser en aquell moment quan es va aconseguir el reconeixement del dret a l’avortament, a més de la derogació del delicte d’adulteri i de la prohibició dels anticonceptius.

Parrón va fer menció dels moments més destacats per al feminisme de l’època, com el judici d’onze dones detingudes per haver avortat a Biscaia o l’ocupació de l’església de San Isidro a Madrid.

“Estàveu defensant un dret que ja teníem i que ens volien llevar”, va dir Parrón a les encausades des de l’escenari; ella considera que aquestes joves han d’estar “orgulloses” de defensar l’avortament amb “ungles, urpes i molt de dolor” i anar al judici a finals de mes “amb el cap ben alt, amb molt d’orgull i molta dignitat”.

Música

Entre els testimonis de les convidades a l’acte, la cantautora Marga Rotger va interpretar alguns dels seus temes propis i va fer versions d’altres artistes. Una d’elles la va dedicar a les encausades “per dur a terme una lluita de la qual després ens beneficiam tots”.

El moment més emotiu va arribar just després, amb la intervenció de Francisca Díez, mare de dues de les sis feministes que s’enfronten al judici, qui va explicar que, en un primer moment, l’actuació de les seves filles va crear-li “sensacions oposades”. Després de les detencions, afirmava, va amagar el cas a la família i a la feina, però més tard contava que va veure que el problema és de l’Església, “perquè veu perillar la seva hegemonia” davant “un moviment que avança”.

Convidades

A l’acte, hi van assistir convidades Laia Estrada, regidora de la CUP a l’Ajuntament de Tarragona, i Mireia Vehí, diputada de la mateixa formació al Parlament català. Ambudes van assegurar que “no és casual que les encausades formin part de l’esquerra independentista”, perquè la seva lluita “és contra totes les opressions”, no només contra el patriarcat.

Durant els dies del judici, la xarxa de suport de les encausades ha organitzat concentracions a les portes dels jutjats de la plaça del Mercat i també una manifestació el dia abans (el dimecres 28 de setembre) per mostrar el seu rebuig cap al que consideren un judici polític.

stats