LEGISLACIÓ

Part de la Llei d’impacte ambiental, tombada

El Tribunal Constitucional anul·la tres dels quatre articles impugnats pel govern de Rajoy

El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat tres articles de la Llei d’avaluació d’impacte ambiental de les Illes Balears (AIA), aprovada el juliol del 2016, que el govern de Rajoy impugnà el passat mes de maig.

El desacord amb un quart punt es va resoldre mitjançant un acord entre les dues administracions. El primer dels punts anul·lats agilitzava els tràmits eximint-ne determinats projectes si augmentaven la protecció; el segon determinava la nul·litat d’un projecte si l’Estat no el sotmetia a consulta de la Comunitat Autònoma; finalment, el tercer preveia que abans de sancionar amb el tancament d’una activitat si no hi ha avaluació d’impacte ambiental es doni l’oportunitat de legalitzar-la, sense perjudici que, mentre es tramita, l’activitat estigui clausurada.

Sorpresa relativa

El president de la Comissió Balear de Medi Ambient, Antoni Alorda, es va mostrar sorprès per la “celeritat” amb la qual el Constitucional s’ha pronunciat respecte de la impugnació del govern central. Amb tot, destaca que la sentència en cap cas diu que el que preveien aquests tres punts no es pugui establir sinó que, simplement, no ho pot determinar una llei autonòmica. “El fons de la questió és que l’Estat no admet que tenim la competència exclusiva de Medi Ambient i que considera que només podem fer normes addicionals”, va assegurar.

Amb tot, va assenyalar que no creu que la sentència tingui efectes pràctics i va destacar que, per exemple, fa dos mesos la comissió ja va publicar una circular que pal·lia els efectes de la inconstitucionalitat del primer punt anul·lat i que ningú no ha impugnat. En aquest sentit, destaca que la llista d’excepcions que ha tombat el Constitucional va ser criticada pel PP per escassa.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF