Publicitat
Publicitat

La Part Forana, clau en l’elecció de la candidata

Dels 11.985 inscrits a les primàries, 3.950 són de Palma i 6.034 de la resta de Mallorca

Els socialistes s’han mobilitzat a la Part Forana de Mallorca i han aconseguit que 6.034 persones s’inscrivissin per votar a les eleccions primàries del PSIB, en què s’enfronten Aina Calvo i Francina Armengol. Comptant-hi totes les Illes, 11.985 balears s’han apuntat al registre per triar la futura candidata socialista a les eleccions autonòmiques, als quals cal sumar els 2.587 militants i membres de les joventuts del partit.

La Mallorca de fora de Ciutat és, precisament, on l’actual secretària general del PSIB té més suport entre els militants del partit. Per això s’esperava que saber el nombre d’inscrits segons el territori aportaria més pistes sobre la futura candidata socialista. L’alta xifra d’inscrits per a les primàries a la Part Forana fa pensar que s’han mobilitzat en favor d’Armengol. Però tot i amb això, Aina Calvo també ha dedicat esforç a recórrer els pobles i encara cal veure quin resultat hi ha aconseguit. Cal recordar que pràcticament la meitat dels seus 503 avals eren de la Part Forana.

A Palma, 3.950 ciutadans s’han inscrit per poder votar a les primàries, de manera que, en total, a Mallorca hi ha 9.984 persones que s’hi han apuntat. A Eivissa ho han fet 1.100 persones; a Menorca, 785; i a Formentera, 116. Si als qui s’han apuntat per triar la candidata -i han pagat els dos euros per fer-ho- s’hi sumen els 2.587 militants i membres de les joventuts del partit, sumen 14.572 illencs. Són els qui triaran la futura contrincant socialista per a les autonòmiques de 2015.

Simpatitzants

La secretària d’Organització del PSIB, Bel Oliver, va informar ahir que un 56% dels 11.985 no militants que s’han inscrit en el procés han acceptat ser simpatitzants del partit. Podien triar fer-ho o no en apuntar-se per a la votació. Fins ara, els socialistes, sense un recompte actualitzat, calculaven que tenien devers 2.200 simpatitzants. Ara han triplicat aquesta xifra i amb aquestes primàries superen els 6.700.

Els 14.572 inscrits i militants podran votar diumenge de les deu del matí a les vuit del vespre en 59 centres de votació a totes les Illes Balears. Tots tindran una sola mesa, excepte a Palma, on els centres de Ponent, Llevant i Eixample en tindran dues perquè han superat els mil militants inscrits en cada una de les tres zones. Els militants inscrits poden cercar a la web del PSIB ( www.psib-psoe.org ) a quin centre han de votar.

Tot i que el vot serà secret, els avals dels militants, necessaris per presentar-s’hi, també poden donar pistes de com aniran les primàries. Segons les dades aportades per cada una de les candidates, Armengol -que va arribar als 1.055 avals- ja va acumular un 43% dels militants de Mallorca, mentre que a Eivissa varen ser el 56% dels militants que varen avalar la seva precandidatura; a Formentera, el 54%; i a Menorca, un 28%. Calvo presentà 503 avals (tot i que n’hauria obtingut uns 650), 194 dels quals són de Palma (un 31% del cens) i 187 de la Part Forana de Mallorca (un 17%); per tant, de Mallorca acumulà 381 avals (un 22%), 77 de Menorca (21%) i 46 d’Eivissa (un 11%).

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF