El Parlament no resoldrà el desgavell de la Llei turística fins després de l'estiu

Les negociacions entre els grups ja han començat i Barceló diu que la modificació es farà "tan aviat com sigui possible"

El Parlament no modificarà fins després de l'estiu la Llei turística que va aprovar la setmana passada i que, segons diu el mateix Govern, és incoherent. Després que Podem votàs en contra de la modificació de l'article 49 de la llei Delgado (on es defineix quins habitatges poden llogar-se i quins no) i que, per tant, ara mateix hi hagi articles regulant aspectes que la llei no considera explícitament, els grups parlamentaris estan negociant una solució.

El conseller de Turisme, Biel Barceló, va demanar disculpes per la situació generada, ja que, amb la redacció actual, el lloguer turístic en habitatges plurifamiliars no queda ni prohibit ni permès expressament a la llei, llevat que sigui l'habitatge habitual de la persona que el vol llogar i que s'ofereixi només durant dos mesos a l'any. 

Aquest dilluns va ser la primera trobada i està previst que la segona es produeixi aquest dimecres, però, tot i que es pacti un decret que modifiqui el que ja comença a ser l'article de la discòrdia aquesta mateixa setmana, Barceló ha afirmat que "per fer les modificacions legislatives ens n'anam ja a després de l'estiu".

Així, els diferents partits polítics estan negociant modificar una llei una setmana després d'haver-la aprovada i, de fet, quan encara no s'ha ni tan sols publicat al BOIB. L'acord ha d'arribar, segons Barceló, "tan aviat com sigui possible", però si bé tots coincideixen en la necessitat de canviar el text que va sortir del ple del Parlament, no queda clar quins són els mecanismes per fer-ho, sense tenir en compte les tensions generades entre Podem i els partits del Govern –PSIB i MÉS– després de la votació.

El Govern podria aprovar un decret durant les properes setmanes que entraria en vigor tot d'una, encara que hauria de ser ratificat pel Parlament passat l'estiu. No obstant això, si es tracta d'un text que vagi en contra del que dicta la llei existeix, el risc que els tribunals tombin la proposta de l'Executiu tan bon punt algú la denunciï.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF