Publicitat
Publicitat

El Parlament rebutja que l’Estat ataqui drets fonamentals amb l’excusa del referèndum de Catalunya

L'abstenció del PSIB, la divisió d'El Pi i l’absència de diputats del PP han propiciat que la iniciativa pogués ser aprovada

El Parlament ha aprovat aquest dimarts una Proposició no de Llei ( PNL) presentada per Podem relativa a la independència i les garanties del Poder Judicial que, finalment, ha incorporat una esmena d'addició que rebutja les darreres passes de l’Estat per intentar evitar la realització d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya.

Així, el darrer punt aprovat és el següent: “El Parlament expressa el seu rebuig que (amb l’excusa d’evitar la celebració del referèndum d’autodeterminació de Catalunya) es dificulti o persegueixi l’exercici de ‘drets fonamentals’ com la llibertat d’expressió, la llibertat d’informació i el dret de reunió pacífica i, en conseqüència, insta el govern de l’Estat a deixar d’instrumentalitzar la fiscalia per afrontar un conflicte de naturalesa pacífica”.

La votació ha estat molt ajustada i no ha estat exempta de polèmica. L’esmena, pactada entre Podem i MÉS per Menorca, havia rebut el suport del PSIB si s’eliminava la frase “amb l’excusa d’evitar la celebració del referèndum d’autodeterminació de Catalunya”. L’esmena ha estat introduïda ‘in voce’, però el PP ha rebutjat debatre-la. Sense unanimitat dels grups parlamentaris no és possible d’introduir-hi aquest tipus d’esmenes i, d’aquesta manera, el PSIB ha optat per abstenir-se.

L’esmena, però, s'ha tirat endavant gràcies a la divisió de vot d' El Pi –que la formació ha atribuït a una confusió amb el text final– i a l’absència de tres diputats del PP en el moment de la votació: Rafael Nadal, Antònia Perelló i Sara Ramon. En els regionalistes, els diputats Josep Melià i Maria Antònia Sureda han votat a favor de l’esmena, mentre que el líder de la formació, Jaume Font, s’ha abstingut.

Així, la votació s’ha saldat amb 20 vots a favor (Podem, MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca i Gent x Formentera), 19 vots en contra (PP, Ciutadans i el diputat no adscrit, Álvaro Gijón) i 17 abstencions (PSIB, el diputat d’El Pi Jaume Font i les diputades no adscrites, Montse Seijas i Xelo Huertas).

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF