Publicitat
Publicitat

El Parlament debatrà la regulació dels clubs de cànnabis

La Proposició No de Llei, signada pels partits del Pacte, aposta per equiparar els 'porros' a l'alcohol, la cafeïna i el tabac

El Parlament aprovarà, amb tota seguretat, la creació d'una ponència d'estudi en el si de la Comissió de Salut amb l'objectiu, entre d'altres, de "promoure la regulació específica de l'activitat de les associacions cannàbiques". La iniciativa arriba al ple de dimarts vinent a través d'una Proposició No de Llei (PNL) signada pels partits que integren els Acords pel Canvi. Des de MÉS per Mallorca, un dels impulsors de la iniciativa, el coportaveu parlamentari, David Abril, ha assenyalat que la PNL parteix de la necessitat de diferenciar els clubs cannàbics que promouen "un consum responsable" d'aquells altres que estan fent negoci i que podrien desencadenar un indesitjable "efecte crida" al turisme de consum irresponsable. " No volem més Magalufs", ha assegurat.

La PNL també vol reconèixer l' ús terapèutic del cànnabis "per part d'aquelles persones malaltes per a les quals aquesta substància pot ser un bon complement o un substitutiu durant el tractament de diferents símptomes", especialment en termes pal·liatius del dolor.

Un tercer punt proposa desenvolupar nous programes d'informació, prevenció i promoció de la salut en drogodependències, especialment per a la població jove.

Cap a la legalització del cànnabis

El text que debatrà el Parlament justifica que el moviment de clubs socials de cànnabis ha desenvolupat, des del 2009, les seves activitats a les Illes "amb responsabilitat i suport social", intentant evitar que les persones consumidores de cànnabis no estiguin involucrades en activitats il·legals i assegurin el compliment de tota una sèrie de requisits pel que fa a la salut pública i la seguretat.

En aquest sentit, defensa com a més idoni el model de clubs socials en comptes del de clubs privats, tot seguint el punt de vista de la Federació d'Associacions Cannàbiques (FAC). Aquest criteri està justificat perquè "el model de normalització que es planteja es fonamenta en el consum responsable, i la producció i el comerç de cànnabis no haurien d'estar sotmesos a restriccions més grans de les que pateixen altres drogues que actualment són legals i estan sotmeses a un ús ben estès socialment, com l' alcohol, el tabac i la cafeïna".

Amb tot, el text admet "les limitacions que imposen les convencions de les Nacions Unides sobre drogues i la necessitat d'avançar passa a passa i sobre bases sòlides, tant des del punt de vista tècnic com socialment, en aquesta regulació". La primera passa es farà dimarts al Parlament.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF