El Parlament condemnarà l'"espoli" del Sàhara Occidental

Els partits d'esquerra i El Pi registren una proposició no de llei que demanarà als empresaris balears que no facin negoci amb béns que pertanyen als sahrauís

El Parlament condemnarà “qualsevol activitat estrangera en el territori del Sàhara Occidental realitzada sense l'autorització de l'Administració sahrauí” i farà “un prec” a les associacions empresarials balears “per tal que evitin la comercialització de productes i recursos naturals procedents del Sàhara Occidental que incompleixin la jurisdicció internacional”. Són alguns dels punts destacats de la proposició no de llei (PNL) que han registrat aquest dijous PSIB, MÉS, Podem i El Pi.

La iniciativa serà aprovada, amb tota probabilitat, perquè els partits proposants disposen d'una àmplia majoria. La iniciativa parteix, tal com expliquen, de la polèmica sorgida el mes de maig, quan un vaixell va descarregar 35.000 tones d'arena del desert destinada a un camp de golf de Calvià. Tot i les protestes, la càrrega va poder arribar a destinació, malgrat que, finalment, el Consistori va paralitzar l'abocament perquè l'empresa no disposava dels permisos.

La PNL acusa el govern del Marroc d'”espoliar i saquejar” els recursos de l'antiga colònia espanyola. Per això, insta l'executiu de l'Estat “que manifesti oposició davant la Comissió Europea en la pretensió del Marroc de renegociar l'acord comercial bilateral que legitimaria l'espoli dels recursos naturals del Sàhara Occidental”.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF