Publicitat
Publicitat

El Parlament aprovarà aquest dimarts l'ús de l'article salat a IB3

El PP hi votarà a favor i amb l'oposició tant del PSIB-PSOE com de MÉS, que demanen al Govern que atengui els criteris que marca la Universitat de les Illes Balears (UIB)

El Parlament balear debatrà i aprovarà aquest dimarts amb els vots del PP la proposta del "Mandat marc de l'ens públic Radiotelevisió de les Illes Balears" que permetrà l'ús de l'article salat en els informatius d'IB3. Una iniciativa que només defensa el PP i a la qual s'oposen PSIB-PSOE i MÉS.

Aquesta modificació permetrà l'ús de l'article salat en els informatius d'IB3 Ràdio i Televisió a partir del proper mes de maig. El llibre d'estil d'IB3, vigent en l'actualitat, especifica que en els informatius i documentals s'ha d'utilitzar l'article literari (el/la davant es/sa).

El Govern, però, defensa que la introducció de l'article salat com a regla lingüística en els informatius contribueix a "dignificar" les modalitats del català pròpies, malgrat que la Universitat de les Illes Balears (UIB) ja ha expressat que s'aconsegueix el contrari, "malmetre la llengua".

Des del PSIB-PSOE, el diputat Cosme Bonet ha lamentat que el PP avanci en "la marginació progressiva de la llengua catalana pròpia de les Illes Balears" a IB3, on ja s'ha implantat el monolingüisme castellà a les pel·lícules.

El PSIB-PSOE censura que la direcció d'IB3 no hagi consultat la seva decisió d'emprar l'article salat amb la Universitat, que és l'òrgan de consulta preceptiu en matèria d'ús de la llengua pròpia .

Per part de MÉS, el diputat Nel Martí ha assegurat que amb actuacions com aquesta, el PP continua fent passos per gestionar IB3 com "una empresa més de 'lo nostro' al servei dels seus interessos". A més, acusa els conservadors d0utilitzar IB3 com s'utilitzava el NO-DO durant el franquisme.