Publicitat
Publicitat

LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

El Parlament aprovarà avui la llei de símbols entre protestes

Associacions de la comunitat educativa es concentren en contra

La polèmica llei de símbols, la que prohibirà els llaços quadribarrats que s'han penjat als centres educatius en defensa de la llengua catalana, serà avui una realitat. La majoria absoluta del PP l'aprovarà definitivament en el ple del Parlament. Els populars ho faran tots sols i sense acceptar cap esmena de les plantejades per l'oposició, que rebutja frontament aquesta llei i la considera inconstitucional, un atac a la llibertat d'expressió. El grup majoritari no només rebutjarà les esmenes de l'esquerra, sinó que també farà el mateix amb la petició que han fet PSIB i MÉS perquè el Consell Consultiu emeti un nou dictamen sobre el text abans de l'aprovació.

I és que el redactat que avui aprova el Parlament és pràcticament idèntic al que el Consultiu considerà inconstitucional. La llei defineix un seguit de símbols permesos (bàsicament els oficials i pocs més) i prohibeix penjar sense autorització en edificis públics la resta de símbols. Com que el llaç en defensa del català s'assimila a la bandera catalana i aquesta no està reconeguda com a símbol oficial de les Illes Balears, no es podrà penjar sense autorització. Si algú penja el llaç un pic la llei estigui en vigor, podrà ser sancionat amb una multa de fins a 10.000 euros. Els responsables dels centres que no els despengin podran ser sancionats amb multes de fins a 5.000 euros.

El Consultiu, màxim òrgan de consulta de la Comunitat, advertí que exigir una autorització per penjar un símbol en una escola suposa imposar una "censura prèvia" que atempta contra un dret fonamental recollit en la Constitució com el de la llibertat d'expressió. El Govern en modificà el redactat per obtenir el vistiplau d'aquest òrgan, però durant la tramitació parlamentària el grup del PP l'ha tornat a modificar per recuperar un text molt semblant a l'original. Per aquest motiu, els grups de l'oposició han forçat un primer debat en el ple d'avui per demanar un segon dictamen al Consultiu, que el PP rebutjarà. El segon debat acabarà amb l'aprovació definitiva de la llei, que entrarà en vigor una vegada es publiqui al butlletí oficial de la Comunitat.

Protesta al Parlament

Tot i que el ple que ha d'aprovar la polèmica llei començarà a les 9.30 hores, a les 11.00 s'ha convocat una protesta a les portes del Parlament. Els convocants són els sindicats STEI, FETE UGT, ANPE, FE CCOO i entitats com l'Assemblea de Docents, l'Obra Cultural Balear, la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes (FAPA), la plataforma Crida i Jubilats per Mallorca. I és que, a banda dels partits de l'oposició i d'experts juristes, aquesta llei ha estat molt criticada sobretot des de la comunitat educativa, perquè es va fer expressament per limitar la seva actuació arran de la campanya per penjar llaços a favor de la llengua pròpia. De fet, la retirada d'aquesta norma era una de les reivindicacions que defensaven els convocants de la vaga indefinida que va mantenir les escoles aturades a principi d'aquest curs educatiu. A les portes del Parlament es podrien revifar avui les protestes que ja es produïren fa uns mesos.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF