Publicitat
Publicitat

GESTIÓ MUNICIPAL: A MIG MANDAT

Palma: quina ciutat ens espera?

El pla general o controlar el turisme, els reptes pendents de la batlia

A final de mes, Toni Noguera assumirà la batlia de Palma en substitució del socialista José Hila, un relleu pactat entre els ecosobiranistes i el PSIB que suposarà la presència d’un batle republicà al Consistori. Els dos propers anys es presenten com una etapa per tancar tots els projectes de reforma que s’han obert des que PSIB, MÉS i Podem traslladassin el PP a l’oposició.

La tasca dels partits d’esquerra s’ha vist copsada en dos moments puntuals per dues dimissions voluntàries: per un costat, a Cultura, quan Miquel Perelló abandonà la Regidoria per motius personals, i per l’altre, la del primer tinent de batle, Miquel Comas, que va decidir apartar-se del govern per un procés judicial que dugué la UIB als tribunals. Amb l’organigrama ja estable, ara, i amb vista als dos anys que queden, les qüestions principals són dues: què s’ha fet i què queda per fer.

Una de les pedres que s’ha trobat a la sabata l’equip de govern han estat les crítiques constants de l’oposició per la gestió d’Emaya, que presideix Neus Truyol. La recollida de trastos va ser un dels sistemes que es va decidir aplicar. Cort rebutja les crítiques i en defensa l’eficàcia. Així mateix, Emaya ha apostat per un nou servei de recollida mòbil de fems al centre de la ciutat, a més de la preparació d’un pla de xoc de neteja. La renovació dels contenidors ha estat una realitat (se’n canvien més de 5.500) aquestes darreres setmanes.

Mobilitat

La meitat de la flota de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) té més de 15 anys. Es volen canviar 100 vehicles i el 2017 se n’ha planificat la renovació de 35. Una altra de les millores que s’han duit a terme a l’empresa és la de contractar 52 conductors més. Per altra banda, des de principi d’any la gratuïtat del servei ha passat dels 8 anys als 12. Des del 2016 ja es va ampliar dels 4 als 8 anys.

Turisme i pla general

El problema de la massificació turística serà clau des d’aquest estiu i fins que hi hagi solucions concretes. De moment, l’Ajuntament ha decidit posar parades de baixada de creueristes repartides per tota la ciutat. Però la mesura, sembla, no ha descongestionat el centre. Una de les pedres angulars principals serà la zonificació en la prohibició del lloguer turístic i tenir clar el límit de places.

Un altre punt clau d’aquests dos anys de mandat és l’aprovació del nou Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU). Ja es va aprovar fa poc el de protecció del Jonquet, però ara Palma necessita el PGOU complet de Ciutat. Una Palma verda és un dels objectius més clars que cerca. Per això, s’han fet diverses actuacions, com el bosc urbà al canòdrom.

L’habitatge social i la lluita contra els desnonaments són altres reptes més insistents del govern municipal. Des que començà el mandat, també s’ha treballat per lluitar contra la corrupció a la Policia Local, encara que ha suposat diversos enfrontaments interns de gestió.