Balears 24/10/2017

Palma projecta la història d'Ilham Tohti, un dels presos polítics del règim xinès

Amnistia Internacional denuncia el "brutal" sistema penitenciari d'aquest país i condemna l'empresonament dels qui "pensen diferent"

Anna Schnabel
2 min
Palma projecta la història d'Ilham Tohti, un dels presos polítics del règim xinès

PalmaEn plena tempesta mediàtica per l'empresonament del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i el president de l'ANC, Jordi Sànchez, Amnistia Internacional projecta a Palma la història d'Ilham Tohti, un intel·lectual de la Xina que ha estat empresonat "per les seves idees", segons diu l'organització, per haver escrit sobre els abusos que pateixen algunes minories ètniques de la República Popular xinesa. Amb la finalitat de conscienciar la comunitat internacional sobre el cas de Tohti, l'ONG ofereix una projecció del documental aquest dimecres, 25 d'octubre, a les 18.30 h al teatre Catalina Valls de Palma.

A continuació, s'oferirà un col·loqui en el qual intervindrà Enven Can, periodista uigur que va haver de partir de la seva terra per la persecució dels qui "pensen diferent" fa ja més de mig segle. També hi participarà la sinòloga Marie Holzman, l'escriptora alemanya Ingrid Widiarto i el diplomàtic mallorquí i expert en geopolítca Joan Manel López Nadal. Tots quatre han oferit aquest dimarts una roda de premsa per presentar el documental que es projectarà dimecres.

La situació que pateix la Xina "està molt lluny" de la que viu Espanya, ha remarcat López Nadal. No obstant això, si bé ha evitat posicionar-se de manera explícita sobre la gestió del conflicte entre Catalunya i l'Estat, quan ha estat preguntat per aquesta qüestió ha defensat el dret a "manifestar-se de manera pacífica", ha rebutjat frontalment l'existència de "presos de consciència", ha criticat de manera condundent el paper de la Unió Europea i ha defensat la necessitat de "cuidar" els drets humans arreu del món en un context global que considera "preocupant".

D'esquerra a dreta, el periodista uigur Enver Can, la sinòloga Marie Holzman, l'escriptora alemanya Ingrid Widiarto i el diplomàtic mallorquí i expert en geopolítca, Joan Manel López Nadal

Repressió i control total de la població

El documental projecta la història de l'empresonament de Tohti, però també del tancament d'altres intel·lectuals, periodistes i advocats que han posat en perill la integritat del règim totalitari de Xi Jinping. Parla de l'execució de centenars de dissidents, parla de repressió, de desesperança, de "l'extrema concentració de poder" que persegueix el president, del control dels moviments financers, de la informació que circula, d'internet, dels rostres -Pequín recopila dades dels ciutadans amb tecnologia de reconeixement facial-, de les veus, de les consciències, de les religions i de les llengües minoritàries -ha explicat Holzman. El documental narra, en definitiva, la història del debilitament i la pèrdua dels drets humans a la República Popular Xinesa, que, destronant els Estats Units, vol esdevenir la primera potència mundial.

Tohti era un professor universitari de Beijing, molt conegut pel seu activisme pacifista a favor de la minoria ètnica uigur, fins que el gener del 2014 va ser empresonat. Segons denuncia Amnistia Internacional, se l'acusà de separatisme i d'incitació a l'odi i se'l condemnà a cadena perpètua durant un judici secret, sense que la seva defensa tingués accés a les proves que suposadament existien en contra seva. També va ser torturat, privat d'aliments durant deu dies, immobilitzat amb grillons i aïllat del seu advocat durant més de sis mesos.

stats