IMPOST DE TURISME SOSTENIBLE
Balears 21/10/2017

Una Palma més verda i cultural amb l’ecotaxa

El bosc de Bellver, el torrent dels Jueus i les torres del Temple es beneficien de cinc milions d’euros

Martí Gelabert
3 min
Una Palma més verda i cultural amb l’ecotaxa

PalmaPalma rep 5 milions de la recaptació de l’Impost de turisme sostenible de l’any passat. És una oportunitat per millorar zones de la ciutat i que l’equip de govern valora de manera molt positiva. La protecció del bosc de Bellver, la millora del darrer tram del torrent dels Jueus -projecte impulsat també per l’Ajuntament de Llucmajor- i la rehabilitació de les torres del Temple rebran subvenció.

1. Bosc de Bellver

La recuperació de la vegetació perduda, element clau

Si continua amb la pressió humana que hi ha, el bosc de Bellver podria perdre un 40% de la vegetació. El principal pulmó de Palma quedaria gairebé reduït a la meitat. Per això l’àrea d’Infraestructures del govern municipal s’ha posat a fer feina i ha elaborat un pla d’usos i gestió que pretén “cuidar el bosc”. Ho explica el regidor responsable, Rodrigo A. Romero. “Fins ara no hi havia un pla establert. S’ha detectat que la vegetació estava patint danys per l’ús del bosc”, apunta. Les activitats públiques i privades, amb l’afegit de turistes i creuristes que visiten el castell, ha fet que l’ecologia pateixi.

Palma rebrà 904.133,78 euros per dur a terme diferents accions. “Una de les prioritats és acabar el camí perimetral i fer que la gent vagi per una via segura”, destaca Romero. L’altra és recuperar aquelles zones que han perdut vegetació. L’anomenada ecotaxa pretén recuperar aquests camins, a més d’establir senyalitzacions de les vies permeses.

Un objectiu és que els camins, a més, siguin segurs i còmodes, de manera que la gent no en cerqui d’alternatius i es vagi menjant la vegetació del seu entorn. De moment, a través de les accions que ha anat duent a terme el govern municipal, s’ha aconseguit que la degradació s’aturi. Ara cal fixar més limitacions i fer un treball amb els tècnics de reuperació del bosc. “És positiu perquè té molt a veure amb el turisme”, remarca Romero. Per ell, també és molt important la conscienciació de la gent. Creu que, si s’expliquen les problemàtiques que hi ha, els visitants ho entenen i respecten el medi.

2. Torrent dels Jueus

Convertir el ciment en verd per als veïns de Platja de Palma

L’Ajuntament de Palma i el de Llucmajor han aconseguit, conjuntament, 2.051.739,91 euros per millorar el darrer tram del torrent dels Jueus. El regidor d’Urbanisme, José Hila, exposa que suposarà “una millora de l’espai urbà” i una bona manera de fer feina plegats.

“És una zona grisa, de ciment, i la resta és un espai construït de fa 40 anys, on no s’ha fet mai res. És antiquat, dur, sense gràcia. No fa ganes anar-hi”, apunta Hila. L’objectiu dels consistoris és convertir-lo en tot el contrari: un espai verd, d’ombra i on es pugui passejar. És a dir que el torrent no sigui únicament ciment i estigui més naturalitzat, també amb el pas d’aigua.

“És una oportunitat”, reivindica Hila, qui exposa que és un espai on no es pot construir i que ha quedat “en terra de ningú”. A més, assegura que està més pensat per als veïns que per als turistes, ja que és la zona on hi ha habitatges i no hotels. “Volem valorar que hi viuen moltes persones, i no pensar només en Platja de Palma des d’un punt de vista turístic.

Hila valora l’arribada d’aquests dos milions perquè “els ajuntaments no tenim gaire capacitat d’inversió” i es tracta d’una manera de poder tirar endavant el projecte. A més, el justifica assegurant que prové de “la riquesa que genera el turisme” i suposarà una millora per als residents: “El turisme contribueix a la millora de la ciutat”.

El regidor d’Urbanisme creu que a Platja de Palma s’ha de proposar cada any una inversió perquè es tracta de “la zona turística més important que tenim”. Vol fer valer aquella part de la platja no construïda. A més, va en la línia que el consistori té per fer dels torrents de Palma corredors verds per fer la ciutat més sostenible.

3. Torres del Temple

Recuperació d’un patrimoni històric que està degradat

La coordinadora general de Cultura de Cort, Francisca Niell, apunta que allò important és “reactivar el projecte” que va quedar aturat a finals de la legislatura anterior de recuperació de les torres del Temple, avui degradades. Es vol convertir en un centre d’interpretació del patrimoni, com també que passi a formar part de la xarxa del museu d’història de la ciutat.

Tot està previst perquè sigui una realitat al 2018. “Des del moment que s’ha decidit que disposarem d’aquests doblers -2.158.242,05 euros-, no podem perdre ni un segon. Les torres estan en situació de precarietat total”. Niell valora molt positivament aquesta decisió perquè es tracta de recuperar el patrimoni cultural, un dels objectius de l’Impost del turisme sostenible, i reivindicar-ne el valor.

stats