FESTES D'ESTIU
Balears 20/06/2013

Palma queda sense el pregó de Llonovoy en la revetla de Sant Joan

Cort i veïns no arriben a un acord amb l'actor i creen la figura del Dimoni Bufó

Ander Zurimendi
3 min
La revetla d'enguany al parc de la Mar (a la imatge) inclourà el pregó de Pep Banyo, el correfoc dels dimonis i l'actuació musical de Marino e Marini.

Palma.La revetla de Sant Joan arribarà enguany a Palma amb l'absència destacada de Miquel Àngel Llonovoy, polifacètic humorista que llegia cada any el tradicional pregó de disbauxa i crítica a la política municipal de Palma.

De fet, l'edició de Sant Joan de l'any passat ja marcà un punt d'inflexió a causa de la polèmica supressió del pregó que aplicà Cort en la revetla, sota l'excusa que calia deixar les intervencions per a les grans diades, i que acabà per ser entès com un vet a la seva figura. Tot i així, Llonovoy finalment hi actuà convidat per la Federació de Veïns.

Enguany, però, el desacord ha estat insalvable. Segons fonts de la federació, la participació de l'humorista ha estat descartada perquè viu a Barcelona i tenia previst quedar a la capital catalana durant els dies de Sant Joan. Aquesta hipòtesi fou desmentida per Llonovoy: "Això sona a excuses, jo som a Palma sovint i evidentment que hauria llegit el pregó, però enguany no han volgut pagar per l'actuació".

Remunerar

Llonovoy, per tant, redueix la polèmica a una qüestió econòmica: "És la nostra feina, el nostre ofici, i com qualsevol altre ha d'estar remunerat, malgrat que sigui amb pocs doblers". Remarca que la qüestió no és la seva figura, "sinó que la revetla inclogui actuacions que atreguin la gent, perquè amb aquesta festa ens hi hem mirat durant molts d'anys i ara la poden deixar morir en un segon". De fet, Llonovoy defensaria que no es pagàs pel pregó si els doblers s'invertissin a contractar un grup musical potent.

En tot cas, el president de la Federació de Veïns, Joan Franqueza, matisà que no es perd el pregó, sinó que es transforma en la creació de la figura del Dimoni Bufó, qui també farà una repassada de l'actualitat palmesana del darrer any en clau satírica. Malgrat que un programa de festes editat per Cort incloïa inicialment que Pep Banyo havia de representar aquest paper, el propi Banyo desmentí a ARA Balears que faci comptes fer de pregoner.

Diumenge de l'Àngel

Sembla que les relacions entre els veïns i l'Ajuntament de Palma reprenen la calma, després que l'enfrontament arribàs al clímax fa dos mesos, quan la federació es negà a organitzar la diada del Diumenge de l'Àngel juntament amb Cort (tal com ho feia cada any). Tant és així que la regidora de Participació Ciutadana, Esperança Crespí, definí ahir com "un malentès" la polèmica del Diumenge de l'Àngel.

Les aigües, per tant, tornen a baixar tranquil·les. I es notarà en la revetla d'aquest diumenge a Ciutat. El pla fort tindrà lloc, com sempre, al parc de la Mar, on hi haurà tallers infantils (20 h), ball de bot amb els Balladors de Lluc (21 h), el pregó de Pep Banyo (22.45 h) i, com a cloenda, la revetla de Marino e Marini (23.45 h).

L'acte més important, però, arribarà poc abans de les 23 hores, quan donin el sus al correfoc entre les palmeres del parc de la Mar, a càrrec de les colles de dimonis Enfocats, Realment cremats, Quin fum fa!, Endimoniats i Trafoc. Segons explicà ahir la regidora Crespí, el correfoc d'enguany serà més potent que el de 2012. I és que enguany hi participaran 96 dimonis (36 més que l'any passat) i es cremaran 5.200 unitats pirotècniques (600 més) al llarg d'un correfoc que durarà devers 45 minuts.

Per una altra banda, la revetla de Sant Joan tindrà una segona pota a la Platja de Palma, on la cadena Europa FM organitza una revetla amb la batucada Saravà (21 h) i amb el DJ Jonathan Castilla i DJ Quique Tejada. La festa es durà a terme al balneari 13 (aferrat a les Fontanelles). A més a més, Cort ha habilitat un servei especial de busos de l'EMT, que connectaran la plaça d'Espanya amb la Platja de Palma fins a les 03.00 hores.

stats