SALUT
Balears 06/05/2017

El Palau de Congressos s’estrena amb un esdeveniment controvertit

Acollirà el I Congrés internacional de microimmunoteràpia

Anna Vidal
3 min
El Palau s’estrena amb un esdeveniment controvertit

PalmaEl Palau de Congressos de Palma ja ho té tot a punt per tal d’acollir el seu primer esdeveniment internacional. Entre els dies 18 i 20 de maig hi tindrà lloc el I Congrés internacional de microimmunoteràpia, que porta per títol ‘Immunomodulació i malalties cròniques a través del prisma de l’autoimmunitat: nous conceptes, noves perspectives’.

En un primer moment, aquest congrés s’havia de dur a terme a la Universitat de les Illes Balears però, segons informaren fonts de l’organització, les dimensions finals del congrés, que ja suma uns 400 inscrits, va obligar a canviar-ne la ubicació.

El congrés rebrà, segons l’organització, ponents “del més alt nivell científic” que parlaran de diversos temes relacionats amb l’autoimmunitat amb l’objectiu de debatre sobre altres aproximacions a aquest concepte i trobar noves solucions terapèutiques en aquest camp. “No totes les ponències estaran relacionades amb la microimmunoteràpia”, precisen.

L’esdeveniment, que està organitzat per l’Associació Espanyola de Microimmunoteràpia i associacions de microimmunoterapeutes de França, Suïssa, Alemanya i Àustria(Institut 3IDI i MeGeMIT), no disposa, segons el programa facilitat als mitjans de comunicació, del suport de la Societat Espanyola d’Immunologia -que agrupa professionals d’aquesta especialitat en hospitals, universitats i centres d’investigació- ni de cap altra societat científica.

Controvèrsia

La polèmica no abandona el Palau de Congressos, ja que la temàtica de l’esdeveniment ha suscitat crítiques entre membres de la comunitat mèdica, perquè la consideren una pseudociència. La microimmunoteràpia és, segons fonts de l’organització, “una immunoteràpia en baixes dosis perquè no hi hagi efectes tòxics” que utilitza els mateixos missatgers que el sistema immunològic (per exemple, citoquines, hormones, factors de creixement, àcids nucleics) per transmetre informació a l’organisme i reajustar la resposta immunitària. Pel doctor Joan Milà, immunòleg de l’hospital Son Espases, la microimmunoteràpia és un terme “acientífic” i “en cap cas és una branca de la immunoteràpia”, ja que no té “cap base científica” i barreja substàncies “sense cap sentit immunològic”.

“La immunoteràpia poden ser vacunes, immunoteràpies específiques per a un tipus concret de càncer o bé immunoteràpies per a les al·lèrgies”, però sempre és “específica d’un antigen; per exemple, la immunoteràpia del pol·len de l’olivera; la immunoteràpia del verí d’abella, que no té res a veure amb el verí de la vespa; la de la llet de vaca...”, hi afegeix l’immunòleg Milà.

Labo’life, principal patrocinador

El principal patrocinador d’aquest congrés internacional és el grup farmàceutic Labo’life, que es dedica a la producció i distribució de medicaments de microimmunoteràpia. Aquest grup va inaugurar fa pocs mesos un nou laboratori a Consell al qual varen assistir, entre d’altres, el vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, i el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat.

Segons es pot consultar al seu web, Labo’life fabrica medicaments en forma de càpsules que s’administren de manera sublingual i contenen, entre d’altres substàncies, interleucines, un tipus de citoquina (proteïna) que, segons l’immunòleg Joan Milà, “només es manté biològicament activa uns minuts a la sang i ha d’estar a prop de les cèl·lules diana per produir un efecte específic”.

Aquests medicaments es poden utilitzar, segons Labo’life, en diverses patologies, com per exemple malalties autoimmunes, infeccions, trastorns de les articulacions i alguns càncers, però no acredita cap evidència científica (l’apartat d’avaluacions científiques del mateix web és buit).

Quant a la comercialització, asseguren que, en el cas de l’estat espanyol, es regeixen per la regulació dels medicaments homeopàtics i, per tant, es venen sense recepta mèdica.

stats