El Pacte prohibirà destinar a lloguer turístic habitatges reformats amb ajudes públiques

La nova llei s'aprovarà, en principi, al febre i pretén evitar l'especulació urbanística

La llei d'habitatge prohibirà llogar a turistes cases o pisos que hagin estat reformats o rehabilitats gràcies a ajudes i subvencions públiques. En cas de voler destinar l'immoble a lloguer turístic, la persona que hagi rebut l'ajuda estarà obligada a tornar-la. Aquesta restricció, que tindrà una durada de 15 anys, té com a objectiu "limitar l'impacte del turisme en el dret a l'habitatge" i és una de les esmenes que els partits del Pacte han presentat al text.

Aquest divendres, els diputats Aitor Morrás (Podem), Joana Aina Campomar (MÉS) i Damià Borràs (PSIB) han presentat les esmenes que han acordat per fer que la llei surti del Parlament, un any i mig de negociacions després, "millor del que ha entrat". A més de la ja esmentada, el text recull, per exemple, que la propietat dels habitatges de protecció oficial sigui "permanentment pública", fent que les famílies en puguin disposar en règim de lloguer o altres usos, però no comprar.

També es fomentarà la rehabilitació d'edificis i es promourà que aquests es destinin a lloguer de llarga durada per evitar "processos d'elitització i gentrificació de barris" i la creació d'un pla d'habitatge públic que donarà una llar a 5.000 persones (actualment, a la llista d'espera de l'Ibavi n'hi ha al voltant de 2.000).

Els diputats han explicat que un servei d'habitatge buit s'encarregarà de detectar i mobilitzar habitatges desocupats per incloure'l al mercat de lloguer i han recordat que la llei també inclou la possibilitat de forçar els grans tenidors, aquelles persones que tenen més de deu habitatges al seu nom, a destinar a lloguer social aquells que duguin més de dos anys tancats.

Altres esmenes, presentades aquest dijous, són obrir la possibilitat que la ciutadania en situació de vulnerabilitat demandi el Govern quan no garanteixi el seu dret a l'habitatge o fomentar la creació de cooperatives de cessió d'ús per democratitzar l'habitatge.

Des dels partits que formen el Pacte asseguren que la llei "podria ser més agosarada", però han volgut evitar que fos suspesa pel Tribunal Constitucional per envair competències de l'Estat. Tot i així, la segueixen considerant una "fita" i una "victòria de la gent i dels moviments socials" perquè farà que l'habitatge "deixi de ser una mercaderia".

No obstant això, la llei arribarà al ple del Parlament amb algunes discrepàncies entre grups parlamentaris que donen suport al Govern, com el règim sancionador. Mentre que Podem considera que les multes haurien d'augmentar fins als 300.000 euros per habitatge en els casos dels grans tenidors, PSIB i MÉS consideren que els 90.000 euros que ja fixa la llei són suficients.

EDICIÓ PAPER 11/11/2018

Consultar aquesta edició en PDF