El Pacte vol posar la lupa sobre el deute

PSIB, MÉS i Podem crearan una comissió no permanent per auditar el que deu la Comunitat Autònoma

Les Illes Balears tenen un deute públic de més de 9.000 milions d'euros. Això suposa una despesa d'uns 1.000 milions cada any als pressuposts de la comunitat autònoma, un 20% del total de la despesa pública. Aquestes són algunes dates que han donat a la compareixença d'avui els diputats Vicenç Thomàs (PSIB), David Abril (MÉS per Mallorca) i Laura Camargo (Podem).

Els tres partits del pacte volen crear una comissió parlamentària no permanents sobre l'auditoria del deute. La intenció dels diputats és fer una fotografia el més detallada possible de com s'ha generat el deute públic que pateixen les Illes.

La diputada de Podem, Laura Camargo, ha valorat la passa com “un dels compromisos més importants dels Acords pel Canvi”. També ha explicat que ja que “no pagar el deute no és una opció”, almenys és bo que “la ciutadania sàpiga com s'ha generat”.

El socialista Vicenç Thomàs ha volgut donar antecedents i ha dit que ja s'havien fet auditories similars als ajuntaments de Barcelona i Madrid i a la Comunitat Foral de Navarra. A més, per Thomàs és “un bon moment per fer l'auditoria” perquè les Illes estan en una fase de creixement i perquè “el govern compleix” amb els proveïdors i amb les normes de dèficit que imposa el Ministeri d'Hisenda.

Segons ha explicat David Abril, de MÉS, el deute de les Illes Balears té "quatre capítols qüestionables". Es tractaria de tot allò que s'ha generat per corrupció o per despesa negligent, com ara els sobrecosts en les autopistes d'Eivissa o en l'hospital de Son Espases; per competències mal dotades, que seria tot allò que ha hagut de pagar de més la comunitat per la manca de transferències de l'Estat; obligacions de l'Estat, que són aquelles inversions que el govern central ha de fer i encara no ha fet, com ara l'electrificació del tren a sa Pobla i Manacor i, per últim, la despesa financera. 

La constitució de la nova comissió no permanent sobre l'auditoria del deute ja ha estat registrada al Parlament. Haurà de passar per la mesa, on previsiblement se li donarà el vist-i-plau, i després s'haurà de constituir i començar a funcionar.

El pacte d'esquerres espera trobar-se amb les reticències del Parti Popular perquè, segons Camargo, “apareixeran darrere de decisions que han generat part del deute”. A més, la diputada de Podem creu que comptarà amb la complicitat del Pi i a visa que “Ciutadans tindrà una contradicció” perquè haurà de decidir si mantén el seu “pacte de bons veïnats amb el PP” o si “aposta per la transparència”.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF