El Pacte acusa Ciutadans de voler fer una "caça de bruixes" a les escoles

El Parlament rebutja una moció que proposava crear un portal per fer-hi denúncies

El Parlament ha desmentit aquest dimarts que hi hagi casos d'adoctrinament a les escoles de les Illes i, amb els vots del Pacte i d'El Pi, ha vetat la proposta de Ciutadans de crear un portal en què qualsevol persona pogués fer arribar "queixes, suggeriments o denúncies" d'adoctrinament amb garantia d'anonimat".

El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, ha assegurat que el Govern hauria de "condemnar sense contemplacions els casos d'adoctrinament" i ha reivindicat que l'escola pública "ha d'ensenyar a pensar i no ensenyar què s'ha de pensar". La formació taronja ha tingut el suport del PP, que, tot i haver votat a favor de la moció, s'ha volgut distanciar de Ciutadans. Els ha acusat de "populistes" i ha assegurat que ells fugien "d'extremismes" i optaven "pel sentit comú".

La popular Nuria Riera ha criticat el Govern per haver-se posat "de perfil" davant aquesta situació i ha assegurat que, tot i que el PP donava suport al sector, si hi havia centres que adoctrinaven s'havia de saber i s'havia de corregir per tenir "una educació lliure d'ideologia".

La posició dels partits del Pacte ha estat molt diferent: han acusat Ciutadans de voler fer "una caça de bruixes" al sector educatiu i n'han comparat els posicionaments amb els del franquisme. La diputada de Podem Laura Camargo fins i tot ha citat el decret de depuració del professorat de l'any 1936 i ha advertit que, "davant atacs com aquests, tornarem a sortir al carrer", referint-se a la manifestació contra el TIL del 29 de setembre del 2013.

Per una altra banda, a diputada de MÉS per Mallorca Bel Busquets ha assegurat que aquest era un capítol més de l''a por ellos' i ha denunciat la intenció de crear "llistes negres a les escoles". Josep Castells, de MÉS per Menorca, i Enric Casanova, del PSIB, han anat en aquesta mateixa línia, atès que han reivindicat una educació "que no sigui mansa amb la realitat que es troben" els estudiants i han criticat els riscos de "retornar a èpoques i règims que més val no recordar".

El Pacte ha tingut el suport d'El Pi, que ha acusat Ciutadans de "crispar la comunitat educativa", posar "en qüestió el prestigi dels nostres docents" i voler "polititzar l'educació per treure'n rèdit polític".

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF