DENÚNCIA
Balears 16/05/2015

Pa (congelat), cafè... i frau

UGT, CCOO i la patronal de restauració denuncien l’intrusisme dels bars disfressats de forn

Jaume Perelló
2 min
MENJAR I BEURE Els empresaris de restauració diuen que els falsos forns fan de bars i restaurants.

PalmaHan proliferat arreu, principalment a Palma. Amb noms de forn, alguns fins i tot amb referències a un poble per allò que el pa i els seus derivats semblin fets de la manera més autèntica, encara que en realitat són majoritàriament productes prefabricats i ultracongelats. Però la seva expansió no té a veure només amb els productes propis dels forns, sinó amb la restauració. Empresaris de bars i restaurants i sindicats han posat en marxa una campanya per denunciar l’intrusisme d’aquests establiments que, “camuflats com a pastisseries, acaben muntant terrasses i servint tot tipus de begudes, i fins i tot un plat del dia, i el seu personal està contractat a l’empara del conveni de comerç, que és molt més beneficiós per a l’empresari que el d’hostaleria i restauració, que és el que pertocaria”, va dir ahir Ginés Díez, secretari de Serveis de CCOO.

Segons l’empresari i president de l’Associació de Restauració, Alfonso Robledo, les condicions laborals dels convenis de comerç i d’hostaleria no tenen “res a veure “ amb les dels comerços que són forns i pastisseries i, per tant, haver de competir amb un d’aquests establiments “suposa un greuge” per als empresaris i un abús amb vista als treballadors, “que no són regits pel conveni adquat”.

Grans diferències

Un treballador del sector de l’hostaleria cobra un sou base de 1.254 euros, mentre que un del sector del comerç no arriba als 900 euros. “Aquesta diferència de costos no es pot suportar des del punt de vista empresarial, és una injustícia, però a més és un frau que el personal faci una activitat com posar cafès o servir menjar, perquè això forma part de l’activitat de la restauració, i que es reguli amb un conveni de forns, per interès de l’empresari”, va dir Díez.

Per tot això, tant els sindicats UGT i CCOO com la patronal de restauració han demanat a l’administració que hi intervingui. D’una banda, que la Inspecció de Treball controli quines són les tasques del personal, ja que “les activitats de servir menjar i beguda són pròpies de la restauració i correspon a la Inspecció identificar els treballadors que fan una funció emparada en un altre conveni”, afirma José Antonio Fernández de Alarcón, assessor jurídic de la patronal de restauració. Però també s’adrecen als ajuntaments, que són finalment els qui atorguen la llicència d’activitats. “S’ha d’exigir que es comprovi si l’activitat és la de forn i pastisseria o la de bar. Nosaltres no volem aturar que hi hagi més bars ni restaurants, només que se’ls qualifiqui com a tals, en igualtat de condicions”, sentencià Fernández de Alarcón.

stats