PLURINACIONALITAT
Balears 19/08/2017

El PSOE vol dur al Congrés l’encaix de Catalunya

Aposta per obrir un “espai de diàleg” que sigui “difícil “de rebutjar

Efe
3 min
L’encaix de Catalunya a l’Estat i el model de plurinacionalitat, principals temes tractats en l’entrevista al secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos.

PalmaEl PSOE vol que el debat sobre l’encaix de Catalunya a l’Estat, i per extensió sobre el model de plurinacionalitat, es faci a escala estatal mitjançant la recerca d’un “espai productiu” al Congrés que faci “difícil” que els partits amb representació parlamentària rebutgin participar-hi. Aquest espai encara s’ha de definir, assegura el secretari d’Organització dels socialistes, José Luis Ábalos, en una entrevista a Efe en la qual nega que precisament l’aposta per la plurinacionalitat que defensa el líder de l’organització, Pedro Sánchez, estigui generant “un debat intern”.”No hi ha debat, sinó provocació per trobar contradiccions”, assenyala el dirigent del PSOE, el número tres de la formació.

L’Executiva Federal dels socialistes es reunirà el proper dia 28 per presentar una bateria de mesures destinades a configurar un marc de diàleg institucional, amb la Constitució com a límit, que posi les bases d’una sortida negociada al desafiament independentista de realitzar un referèndum a Catalunya l’1 d’octubre.

El PSOE considera que encara és possible, al llarg del mes de setembre, trobar-hi una solució, malgrat l’“immobilisme” del govern de Mariano Rajoy i de la dinàmica del Govern de Catalunya i dels partits que li donen suport. Per Ábalos, la confrontació entre ambdues posicions ha duit a un “bloqueig” i “tensió permanent”, una cosa que tant al PP com a les formacions independentistes interessa per “rèdits electorals”. En aquest context, el PSOE aposta per “un espai de diàleg i de trobada” que mitigui els conflictes territorials.

Pel PSOE encara és prest per determinar quin format tindrà aquest espai, però Ábalos avança que els socialistes cercaran que sigui “productiu” i “tan difícil de rebutjar com sigui possible” per qualsevol formació política.

A part d’aquest debat a escala estatal i institucional, el dirigent socialista deixa clar que el seu partit promourà el compliment dels punts de la Declaració de Barcelona acordada pel PSOE i el PSC a mitjan juliol. Entre les propostes del document, la nul·litat del judici a Lluís Companys.

Crítiques al PP

Ábalos descarta que la iniciativa de Pedro Sánchez arribi tard, sobretot si es té en compte que el govern del PP “fa cinc anys que no pren cap decisió que desbloquegi” la tensió independentista.

El Partit Popular ocupa el centre de les crítiques del diputat valencià, i no només per aquests cinc anys sense iniciativa des de la seva campanya en contra de l’Estatut, sinó també per haver alimentat debats sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, al qual han renunciat els populars i que traça una via perquè el Govern exerceixi la seva potestat a Catalunya a causa de la il·legalitat en la qual haurien incorregut les autoritats.

Plurinacionalitat

Sobre la plurinacionalitat de l’Estat, model que suscrigué el PSOE en el darrer congrés federal, Ábalos precisa que el seu secretari general, amb aquesta posició, el que fa és advocar pel “perfeccionament” d’una cosa que recull la Constitució: el reconeixement que hi ha nacionalitats i regions. És una qüestió que requereix “un debat nacional”. Segons Ábalos, en aquest àmbit és on s’ha d’ubicar l’aposta plurinacional, i no en un “debat intern” que, assegura, no existeix i “no es veu en l’organització”.

En aquesta segona etapa com a secretari general, Sánchez també afronta el repte d’ocupar “l’hegemonia” de l’esquerra, un fet sobre el qual es mostra optimista després del darrer baròmetre del CIS que certifica que el PSOE “està frec a frec” amb el PP. Tot i que reconeix que la realitat política ha canviat en consolidar-se el multipartidisme, el secretari d’Organització puntualitza que el PSOE, si ha de teixir aliances, “no estaria descobrint res de nou”, i aposta per una relació “sense ansietat” amb Podem i sense pensar en mocions de censura. “La nostra estratègia la marcam nosaltres”, conclou.

stats