Publicitat
Publicitat

El PSOE i Ciutadans negociaran juntament amb la resta de forces polítiques

Pedro Sánchez, en una entrevista a 'El País', no descarta que la primera trobada a tres sigui amb Podem

El PSOE i Ciutadans no tiren la tovallola i seguiran buscant suports al seu acord de govern, després del fracàs d'aquest divendres en la sessió d'investidura al Congrés dels Diputats. El portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, i el de C's, Juan Carlos Girauta, han explicat aquest dissabte, després de la reunió dels equips negociadors de tots dos partits per fer balanç del debat d'investidura, que buscaran reunir-se amb altres formacions per " enriquir aquest acord" i buscar els suports que no van trobar en el procés parlamentari d'aquesta setmana. En una  entrevista al diari 'El País', Pedro Sánchez no ha descartat que la primera trobada a tres sigui amb Podem.

Les reunions seran sempre amb els representats del PSOE i C's amb terceres formacions, i mai, per tant, bilaterals. És a dir, en principi no hi haurà reunions de PSOE i Podem, sinó a tres bandes, si el partit lila les accepta. Podem i C's s'han declarat mútuament incompatibles en diverses ocasions. També n'hi podria haver amb el PP, fet que permetria que socialistes i populars s'asseguessin a parlar de possibles pactes per primer cop des de les eleccions, segons ha destacat Girauta. 

L'anunci arriba justament el dia que Rajoy ha tornat a defensar la necessitat d'un govern de coalició que inclogui o no Ciutadans.

L'objectiu de C's i PSOE és també sumar a les reunions altres agents socials i econòmics per "presentar-los l'acord i incloure-hi les seves propostes i suggeriments", ha destacat Hernando. 

Els negociadors de tots dos partits han fet una valoració positiva del primer intent fallit d'investidura perquè han sigut "capaços de sumar i de dialogar, que és el que necessita Espanya", ha destacat Hernando, que s'ha mostrat optimista i ha afirmat que "ahir vam començar a guanyar el futur, perquè aquest acord serà el futur". 

El PNB aposta per un acord multipartit

Per la seva banda, el portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, ha apostat per intentar arribar a un acord multipartit, encara que sigui només d'investidura, per evitar unes noves eleccions –que costarien 130 milions d'euros a l'erari públic–. En declaracions als mitjans de comunicació a Bilbao, ha emplaçat Ciutadans a renunciar a alguns punts del seu pacte amb el PSOE i a acceptar-ne altres d'altres partits, "si realment vol facilitar un acord".

Per aquest pacte, ¿és necessari que l'actual president en funcions, Mariano Rajoy, faci un pas enrere? Esteban s'ha limitat a dir que ara per ara hi ha dificultats "evidents" amb el PP per les polítiques dels darrers quatre anys. Unes reformes que, a parer seu, caldria "esmenar".

La veu del poble
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF