CRISI INSTITUCIONAL
Balears 16/12/2016

El PSIB no renuncia a la presidència del Parlament

La secretària general, Bel Oliver, adverteix que “davant una situació nova, s’ha de parlar de tot”, mentre que MÉS observa amb discreció i desconfiança els moviments dels socialistes

Jaume Vinyas
3 min
ELS ‘CANDIDATS’ 
 Thomas (PSIB), Maicas (Podem) o Campomar (MÉS) substituirien Huertas.

PalmaPodem no ho tindrà fàcil per mantenir la presidència del Parlament si, finalment, es confirma el cessament de Xelo Huertas. El PSIB ja va mostrar ahir obertament que no té la intenció de fer de simple observador davant el previsible relleu de Huertas, una vegada la formació dels cercles va decidir dijous que mantindria el càrrec, en virtut dels Acords pel Canvi. “No volem avançar esdeveniments, però aquest acord es va pactar en el seu moment”, va advertir la secretària general del PSIB, Bel Oliver. “Entenc que les circumstàncies no són les mateixes. Si tenim una situació nova, s’ha de parlar de tot”, va concloure. Oliver ja no va voler aprofundir més en el seu missatge, tot i que va quedar bastant clar.

El secretari general de Podem, Alberto Jarabo, no va voler entrar en polèmiques i va acceptar amb naturalitat que “hi poden haver interpretacions diferents” pel que fa a la conveniència de mantenir intactes els Acords pel Canvi. En aquest sentit, va admetre que la pèrdua de dos diputats suposa un canvi notable en la interrelació de forces entre els tres socis (“8 no és 10”, s’escoltà ahir en cercles socialistes, amb referència al nombre de diputats que passarà a tenir la formació dels cercles). Amb tot, Jarabo va assenyalar que consideraria “positiu” que es mantingués “l’equilibri” actual entre les tres forces que integren el Pacte.

A tot això, MÉS per Mallorca es manté en un discret segon pla enmig de la tempesta. El portaveu parlamentari, David Abril, es va limitar a assenyalar que “el més lògic” seria que Podem mantingués la presidència del Parlament en virtut dels Acords pel Canvi i, fins i tot, es va permetre un toc irònic a l’hora de demanar a Podem que resolgui el previsible cessament de Huertas “abans que s’acabi l’any, per tal de poder tenir un Sant Antoni tranquil”. Fonts properes a la formació van assenyalar posteriorment que aquesta actitud aparentment passiva dels ecosobiranistes no vol dir, necessàriament, que renunciïn al segon càrrec institucional de la Comunitat. Almanco no quedaran de braços plegats si el PSIB, finalment, passa a l’ofensiva.

Un candidat per partit

La coportaveu parlamentària de MÉS, Bel Busquets, va mostrar més obertament les cartes de la formació dia 7, al Parlament, en afirmar que “estam preparats per a qualsevol desafiament” i, especialment, quan va reclamar que el substitut de Huertas sigui una dona. Aquesta exigència tancaria les portes a Vicenç Thomás, actual vicepresident primer de la Cambra i principal aposta del PSIB per al lloc. Els ecosobiranistes no demanaran en públic la presidència per no generar més renou mediàtic, però tampoc no acceptarien fàcilment que les dues principals autoritats de les Illes fossin representades pels socialistes. En el cas que Podem acabàs descartant mantenir la presidència, tindrien guardada la carta de Joana Aina Campomar, actual secretària primera de la Cambra. En tot cas, des de l’entorn de la formació no es descarta que l’actitud dels socialistes sigui un gest de cara a la galeria per mostrar el descontentament per la manera com Podem ha gestionat la crisi interna. Si fos així, allò més plausible seria que l’eivissenca Marta Maicas fos la substituta de Huertas. És la única opció que té la formació, tenint en compte que Jarabo ja ha acceptat públicament que la nova presidenta sigui una dona. Després que la portaveu parlamentària, Laura Camargo, s’hagi autodescartat, Maicas apareix com a opció més plausible. Això sí, sempre que Huertas sigui finalment cessada.

Segons va explicar Abril, el mecanisme de destitució ja es va tractar ahir, durant la junta de portaveus. Huertas semblava disposada a facilitar el relleu, si s’escau, segons va dir Abril -que, en tot cas, subratllà que parlava de “sensacions”.

Huertas, mentrestant, es va limitar a assenyalar que té “molt clar” el que pensa fer, però que no ho pensa dir. “I no intenteu interpretar-me. Sóc mala d’interpretar”, va advertir.

stats