SALUT
Balears 27/08/2013

El PSIB vol una llei de mort digna que reguli la sedació terminal

Ho proposa "per garantir que no hi hagi acarnissament mèdic"

A. Zurimendi
2 min

Palma.El PSIB impulsarà l'aprovació d'una llei de mort digna a les Illes Balears. Així ho anuncià ahir el diputat Vicenç Thomàs, qui va anunciar que ja han registrat una moció al Parlament illenc.

La llei de mort digna basa el seu articulat en el fet que es garanteixi la capacitat de decisió de qualsevol pacient sobre la seva salut. D'aquesta manera, un pacient podrà decidir prèviament les passes a seguir amb el seu organisme en cas que la seva salut empitjori greument i perdi el coneixement. "Es tracta de respectar-ne l'autonomia i la decisió, perquè és la manera de protegir la seva dignitat com a ésser humà", afirmà ahir Thomàs.

Concretament, la llei permetria que el pacient decideixi si vol rebutjar o interrompre un procés mèdic, sempre que mantingui la consciència. O sigui que pot ordenar als metges que no l'intervinguin sanitàriament. En cas que l'estat de salut del pacient sigui irreversible i ja es trobi inconscient, la llei estableix que rebi cures pal·liatives del dolor i, fins i tot, que sigui sedat per evitar-li el dolor.

De fet, la llei intenta evitar l'acarnissament mèdic, entès com la decisió d'un facultatiu d'allargar la vida d'un pacient sense el seu propi vistiplau, o fins i tot el de familiars i amics.

Ara bé, el mateix Thomàs va assegurar que de la mateixa manera que existeix el dret a rebre aquest tracte, també s'hi preveu el de l'objecció mèdica.

La sedació terapèutica, però, ha estat una pràctica sanitària i bioètica controvertida, per causa de la campanya en contra de la dreta. La criminalització del doctor Montes, presentat com el 'doctor Mort' i absolt de tots els càrrecs per la justícia, n'és un bon exemple.

Precisament en aquells moments, el PSOE governava a l'estat espanyol i podria haver impulsat el dret a l'eutanàsia. No ho féu, tanmateix, temorós que l'església llançàs una nova campanya contra el president Zapatero. De fet, els socialistes encara no s'atreveixen a defensar obertament l'eutanàsia. Ahir mateix, Thomàs advertí que la llei de mort digna "no és ni d'eutanàsia ni de suïcidi".

Estratègia sí, llei no

Entre les complexitats que ha hagut d'afrontar el PSIB per encarar aquesta problemàtica també cal destacar que el Pacte de Progrés no aprovà una llei de mort digna durant els seus quatre anys de legislatura (2007-2011), en què precisament el conseller de Salut era Vicenç Thomàs. Sí que aprovaren una "estratègia" de cures pal·liatives.

En tot cas, el PP es mostrà ahir obert a estudiar qualsevol reforma que millori la salut dels illencs, tot i que advertí que ja fa vuit anys que existeix la figura del 'testament vital' a la normativa balear.

stats