Publicitat
Publicitat

LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

El PSIB alerta que es podrà multar a qui circuli amb una bandera russa

Diéguez avisa que la llei de símbols generarà "situacions aberrants"

El PSIB s'havia manifestat en contra de la llei de símbols pel seu contingut. La considera una llei "repressiva", un atac a la llibertat d'expressió. Ahir, però, aportà un altre motiu per rebutjar-la: tècnicament és un "despropòsit" que generarà "situacions aberrants". Així ho advertí Antonio Diéguez, que argumentà amb exemples els efectes que podria tenir la norma tal com l'aprovarà dijous el PP al Parlament.

La llei, que s'ha fet per prohibir els llaços quadribarrats en defensa de la llengua catalana penjats a les escoles, tindrà altres conseqüències, segons Diéguez. El diputat entén que el redactat permet sancionar no només el fet de col·locar símbols no autoritzats en edificis públics, sinó també el fet d'"utilitzar" aquests símbols, i no exclusivament en edificis públics, sinó en béns mobles i immobles afectes a servei públic. Això vol dir que també afectarà una finca forestal pública, una carretera, un autobús d'una concessionària del Govern, un poliesportiu o un port esportiu, una escola o una clínica concertada o, fins i tot, al palau de Marivent.

I com que també es preveu sancionar l'ús de símbols no autoritzats en aquests espais (amb multes de fins a 10.000 euros), Diéguez interpreta que, per exemple, es podrà sancionar una vehicle que circuli per una carretera amb un símbol no autoritzat, com podria ser la bandera russa (entre els autoritzats hi ha els de la Unió Europea, però no els de països extracomunitaris). Així mateix, es podria sancionar, creu el socialista, un aficionat esportiu que mostri emblemes del seu club o d'una altra comunitat en un poliesportiu públic, com el Prínceps d'Espanya de Palma; o un vaixell que entri al port de Calanova amb una bandera extracomunitària; o algú que mostri un símbol no autoritzat en un autobús; o fins i tot pot arribar a sancionar la Casa Reial si col·loca un símbol no reconegut a Marivent.

"No existeix una llei pitjor en la història de la Comunitat des del punt de vista tècnic" i "serem el ridícul d'Espanya", afirmà ahir el diputat. "No es poden deixar els instruments legislatius en mans de qui no sap què fer-ne", advertí. I recalcà que deixar una llei en mans del vicepresident Antonio Gómez és com "deixar una metralleta a un nin" . El socialsta sentencià, a més, que al marge de la qüestió tècnica està la de contingut, perquè "Franco va treure la censura prèvia i el senyor Gómez la torna a posar".

A banda del PSIB, MÉS rebutjarà la llei perquè va "contra la llibertat d'expressió". El PP, en canvi, la va defensar ahir com a "necessària" perquè "s'han comès molts abusos per intentar polititzar els edificis públics que són de tots", afirmà la portaveu, Mabel Cabrer, qui afegí que si els partits d'esquerres s'hi oposen és perquè "abusen de polititzar el que és de tothom".

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF