PSIB i MÉS condicionen la presidència del Parlament a un perfil que no generi "renous"

La intenció és que dia 7 de febrer es nomeni el nou càrrec

S'ha evitat dir noms, però tant MÉS com el PSIB volen que el nou president o presidenta del Parlament no generi "renous". De fet, aquest sembla l'únic condicionant per al nou càrrec. El portaveu dels ecosobiranistes, David Abril, ha parlat amb contundència aquest dilluns dematí assegurant que les condicions dels dos partits és "que hi hagi garanties d'estabilitat". De fet, ha apuntat que hi ha noms que només per posar-los sobre la taula ja creen "més renous". La portaveu adjunta del PSIB, Bel Oliver, ha recalcat que es necessita un perfil que sigui "institucional i amb cert coneixement".

La intenció és que dia 7 de febrer, primer ple del període de sessions del 2017, es faci el canvi en la presidència. Aquest dimarts la mesa del Parlament tramitarà de manera administrativa  l'expulsió de Xelo Huertas com a membre del Grup Parlamentari de Podem i, per tant, la seva cessió com a presidenta de la Cambra. El vicepresident primer, Vicenç Thomàs, exercirà el màxim càrrec en funcions.

Abril no ha volgut generar més polèmica sobre quin partit hauria de presidir la Cambra. Ara bé, segons el portaveu aquest problema encara no està resolt. Ha destacat que la pròxima passa és la reunió amb els partits del Pacte per redefinir els Acords pel Canvi. "Hem d'intercanviar escrits i propostes de revisió del Pacte. Després tornarem a seure per parlar", ha explicat Abril. Hi ha dues parts a l'hora de redefinir el Pacte: la del funcionament i la del contingut. Un dels punts que reclama MÉS és la " millora de la coordinació". De fet, ha criticat com ha funcionat fins ara i ha assenyalat la mateixa Huertas, que "ni es coordina amb el seu grup parlamentari".

Abril també ha recordat que no és de manera bilateral, com va passar amb la negociació dels pressupostos, "on s'ha de coordinar la política del Pacte". D'altra banda, ha lamentat la política quant a la "lleialtat" de la defensa dels Acords pel Canvi. En aquest sentit, ha assegurat que de vegades sembla que els partits que els signaren " fan més oposició" que la resta i que això suposa "munició" gratuïta per al PP. "Tots som necessaris i no ens podem fer mal. Des de la pluralitat, hem d'anar tots a l'una", ha sentenciat. Oliver, per part seva, ha reconegut que "és cert que hi ha hagut canvis respecte de la situació inicial" .

EDICIÓ PAPER 09/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF