Publicitat
Publicitat

PARLAMENT

El PSIB vol que Bauzá comparegui pels sondejos

El PP donarà suport als socialistes per demanar canvis en la llei d’hidrocarburs

El grup parlamentari socialista ha demanat formalment la compareixença “urgent” del president del Govern, José Ramón Bauzá, davant el ple del Parlament perquè expliqui les accions polítiques que ha dut a terme l’Executiu balear i les opcions jurídiques que té per aturar les prospeccions petrolíferes a la Mediterrània.

Segons la portaveu del PSIB, Francina Armengol, volen demanar explicacions al president, perquè consideren que, mesos després d’aquesta amenaça, Bauzá ha demostrat en opinió seva una “incapacitat total” per fer front a la progressió dels projectes que poden acabar desenvolupant sondejos en aigües balears.

Segons la socialista Armengol, Bauzá és massa dèbil i “tomba el coll” davant Madrid, en comptes de ser “fort” en el seu posicionament en contra dels sondejos i disposar d’una “estratègia” i gestió política “clara i eficaç” davant aquest assumpte.

En aquest sentit, el grup socialista presenta avui al ple una proposició no de llei per modificar la llei del sector d’hidrocarburs, que pretén que el Parlament insti el govern central a modificar l’esmentada llei, aprovada l’any 1998, en temps de José María Aznar, en el sentit de “prohibir projectes de recerca, exploració, prospecció i explotació de combustibles fòssils a la mar que puguin afectar espais protegits o zones turístiques, com Balears”, va explicar el diputat Vicenç Thomàs.

El PP va agafar el guant llançat des de files socialistes i ahir mateix va anunciar que farà costat a la iniciativa, perquè en paraules de la portaveu, Mabel Cabrer, “la posició del PP sempre ha estat claríssima en contra de les prospeccions petrolíferes a la Mediterrània” fins i tot, va assegurar, “per sobre d’interessos partidistes”.

Per la seva banda, el diputat popular Miguel Jerez va recordar que el PSOE ha tingut “dues legislatures i, per tant, temps suficient per modificar aquesta llei. Es veu que no els va interessar i ho promouen ara. En tot cas, ens trobaran a favor de tot allò que suposi posar límits i barreres als projectes que puguin perjudicar el nostre model econòmic”, assegurà.

MÉS vol millorar el control

El diputat de MÉS Miquel Àngel Mas va anunciar ahir que el seu grup promourà una proposta de canvi de reglament de la cambra per prioritzar les preguntes de l’oposició en les sessions de control. Mas va explicar que alguns dies “el grup que dóna suport al Govern omple el temps de preguntes d’autopromoció, de manera que limita l’acció de control, i això no només no té gens de sentit, sinó que ens allunya de la funció que ha d’exercir el Parlament”, va afirmar l’econacionalista.

El diputat considera que “no és un tema menor intentar que es millori el control del Govern, una de les funcions essencials de la cambra”. Així mateix, Mas va admetre que aquesta reforma que permet l’autobombo de l’Executiu el va aprovar el Pacte de Progrés. “Està mal fet i cal assumir-ho, però no quedar instal·lats en l’error”, va asseverar.